Stručnjaci očekuju da će kamate na stambene kredite pasti, ali ne i cene nekretnina

Prosečna cena kvadrata stana u Beogradu trenutno iznosi oko 2.640 evra, a domaći finansijski stručnjaci smatraju da nam predstoji period povoljnijeg zaduživanja, dok cene stanova neće padati.
Stručnjaci očekuju da će kamate na stambene kredite pasti, ali ne i cene nekretnina
Foto: Pixabay
Građani kojima je kredit jedini način da reše stambeno pitanje pomno prate kretanje euribora i nadaju se padu kamata u narednom periodu. 
 
Finansijski konsultant i nekadašnji sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić navodi da se definitivno očekuje dalji pad referentnih kamatnih stopa u Evropskoj uniji da bi se pospešila tražnja kod građana.
"Na domaćem tržištu ne očekujemo ništa značajno do kraja godine, osim blagog spuštanja kamate, jer finansijska tržišta ne reaguju tako brzo, a s druge strane, inflatorni pritisak tinja i dalje, naročito na Balkanu", izjavio je Vasić.
 
On se nada da će kamate na stambene kredite sledeće godine pasti ispod pet odsto.
 
"Pitanje je i gde kupujete, u kom gradu ili delu grada. Negde se očekuje blagi pad cena, u nekim delovima Srbije, ali ne u Beogradu. Možda negde u naseljima na obodu grada", dodaje Vasić.
Prema njegovim rečima, udeo stambenih kredita u prodaji stanova pao je sa 31,5 odsto u 2021. godini na 18,2 odsto početkom 2024. godine.
 
Profesor na Univerzitetu Singidunum Nikola Stakić navodi da je tržište nekretnina u našoj zemlji investiciono i da kamatne stope zato nemaju toliki efekat na cene nekretnina.
 
"Kada su vam četiri petine obima tržišta u kešu, onda kamatne stope nemaju tako veliki značaj kao što bi imale da je udeo kredita veći. Dok postoji tražnja za različitim nekretninama, potencijalni i postojeći investitori će nastaviti da ulažu u njih i držati cene na visokom nivou", konstatovao je Stakić.
 
On smatra da se nazire period smanjenja kamatnih stopa.
 
"Nadamo se da neće doći do velikih geopolitičkih promena koje bi mogle da poremete taj trend", zaključio je Stakić.
  • Ekonomista

    12.09.2024 08:59
    @joca
    To sto tvrdite uopste nije u koliziji sa mojim misljenjem. Slazem se sa svim sto ste napisali.
  • RealaNS

    11.09.2024 20:28
    Ma da vi imate para i/ili stanova ne biste vi ovde samarali komentare u lupetali ko babe Vange
  • Nebojsa

    11.09.2024 16:22
    Jel realno
    Nadam se da znate , da NS ima nesto malo iznad 14000 praznik nikad useljenih stanova samo od 2019
    Kad tada ce na trziste .
    14000 plus jos procena je oko 8000 iz ranijih godina
    Znate koju cenu imate kada se ovi otvore
    400 eur kvadrat i to TOP lokacije
    Verujte da praznih stanova ima na sve strane

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.