NBS: Bruto devizne rezerve u avgustu rekordnih 28,22 milijarde evra

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju avgusta ove godine iznosile 28,22 milijarde evra.
NBS: Bruto devizne rezerve u avgustu rekordnih 28,22 milijarde evra
Foto: 021.rs
To je najviši nivo bruto deviznih rezervi u centralnoj banci na kraju meseca od 2000, od kada se prate podaci na ovaj način, a u odnosu na kraj jula povećane su za 111,7 miliona evra.
 
Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 182,2 odsto i 7,4 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, objavila je NBS.
Neto devizne reserve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 23,98 milijarde evra i takođe su dostigle najviši nivo krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način.
 
U odnosu na kraj jula, neto devizne reserve, povećane su za 71 milion evra.
Dodaje se da su prilivi ostvareni i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 247,8 miliona evra.
 
Iz NBS su ukazali da su ti prilivi bili dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi realizovane neto razduženjem države na ime deviznih kredita u iznosu od 134,6 miliona evra i dospelih deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 116 miliona evra, kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 121,6 miliona evra.
 
Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 1,1 milion evra, koji je u najvećoj meri rezultat povećanja cene zlata za oko 3,6 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 2,3 odsto na međunarodnom tržištu, piše u saopštenju.
 
Iz centralne banke su naveli da je obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio 673,9 miliona evra i da je bio za 185,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.
 
U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,48 milijardi evra. U avgustu vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.
 
NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto kupila 280 miliona evra. Od početka ove godine NBS je neto kupila 1,83 milijarde evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.
  • Kamate

    13.09.2024 06:31
    Колико слушам од независних економиста, Србија је ове године требало да плати 3 милијарде еура камате на кредите, па ни за то није било пара, него је узет нови кредит. Главнице кредита још и не отплаћујемо. И о чему онда влада Србије прича, каквих 28 милијарди суфицита ? А друго, кредити привреде + кредити грађанства су близу 100 милијарди еура, каквих 39 милијарди.
  • Timko

    12.09.2024 21:16
    Plate i penzije rastu koliko-toliko. Cene robe i usluga rastu još i više, a samim tim državi rastu prihodi od akciza, PDV-a i raznih drugih državnih nameta dok kurs dinar-euro miruje, te je sasvim normalno da budžet i devizne rezerve izraženi u eurima moraju da rastu još i više nego što se predstavlja.
  • Pero Postar

    12.09.2024 18:00
    Devize
    A neto 14 milijardi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.