Za novčane pozajmice između fizičkih lica biće obavezan ugovor kod notara

Vlada Srbije saopštila je da je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o uspostavljanju i funkcionisanju sistema za upravljanje kohezionom politikom.
Za novčane pozajmice između fizičkih lica biće obavezan ugovor kod notara
Foto: Pixabay
Zakon će, kakos e objašnjava, omogućiti stvaranje sistema za efikasno planiranje, upravljanje i praćenje fondova koji dolaze kroz kohezionu politiku Evropske unije. Osnovna namena zakona je priprema dokumenata i procedura koji će omogućiti pristup kohezionim fondovima EU, u skladu sa obavezama koje Srbija preuzima tokom pregovora o članstvu, navodi se u saopštenju Vlade.
 
Na sednici je usvojen i Predlog o dopuni Zakona o javnom beležništvu. Budući da u pravnom sistemu Srbije ne postoji obaveza sačinjavanja ugovora o zajmu u novcu u formi javnobeležničke isprave, većina ovakvih transakcija između fizičkih lica nevidljiva je za kontrolni aparat tokova novca, podsećaju iz Vlade.
Obavezan ugovor bi se, kako se navodi, uveo radi finansijske discipline i pravne sigurnosti. Javni beležnici bi, kao nosioci javnih ovlašćenja, potvrđivanjem ovih ugovora privatne isprave prevodili u javne, pri čemu bi bio ustrojen i registar takvih ugovora radi kontrole i uvida Uprave za sprečavanje pranja novca u realnom vremenu.
Usvojene su izmene i dopune Uredbe o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima sa ciljem unapređenja bezbednosti i zdravlja zaposlenih i drugih lica na gradilištima.
 
Glavne izmene i dopune Uredbe tiču se propisivanje roka u kome je investitor odnosno zastupnik investitora dužan da koordinatora za izvođenje radova upozna sa uvođenjem poslodavca ili drugog lica, a to bi bilo najkasnije sedam dana pre početka njihovog rada na gradilištu, navodi se u saopštenju.
 
Izmene i dopune koordinatoru za bezbednost i zdravlje na radu omogućavaju da odlučuje o tehničkim, tehnološkim i/ili organizacionim rešenjima, radi planiranja različitih elemenata ili faza radova koji treba da se izvode istovremeno ili jedan za drugim.
  • Aleks

    15.09.2024 07:29
    Mozda bi trebalo to uvesti i kad deci dajemo dzeparac? Dakle, ludilo je potpuno zavladalo...
  • Jela

    14.09.2024 13:42
    Doznake
    Hoce i za doznake iz inostranstva da traze ugovor?
  • Dule

    13.09.2024 17:05
    Sta ima drzava da se mesa u to da li je neko nekom pozajmio 2000e..Sto bi to moralo da se overava kod notara???Zasto bi neko ko pozajmljuje novac jos morao i da placa notara .Boze sa cim se ovi bave ja reci nemam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.