Uzelac: Smanjenje referentne kamatne stope znači da bi krediti trebalo da budu povoljniji

Najnovije smanjenje referentne kamatne stope od Narodne banke Srbije za 25 baznih poena trebalo bi, prema oceni urednika portala Kamatica Dušana Uzelca, da obezbedi povoljnije kredite.
Uzelac: Smanjenje referentne kamatne stope znači da bi krediti trebalo da budu povoljniji
Foto: Pixabay
Kako je rekao Uzelac, čim padne kamatna stopa kao jedan od parametara bankarskog sistema, to bi trebalo da rezultira jeftinijim novcem u opticaju.
 
On je za Tanjug rekao da bi to u nekom trenutku trebalo da se prenese i na građane, ali da se onda suočavamo sa problemom u vidu važne karakteristike ove industrije, a to je njena loša cenovna fleksibilnost.
"To znači da kada padne cena nekog resursa i steknu se uslovi da krajnji proizvod bude jeftiniji, on ne pojeftini zbog toga što mi kao kupci tog proizvoda, u ovom slučaju zaduženja i kredita, ne reagujemo adekvatno, odnosno nemamo problem i da nam prodaju skuplje", rekao je on.
 
Dodao je da to objašnjava i zašto je Narodna banka Srbije predložila nacrt zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, jer, kako je naveo, mi sami sebe ne štitimo adekvatno.
Prema njegovim rečima, ideja donošenja zakona jeste da se ograniče nagli skokovi cena kredita.
 
"Prošle godine je zbog rasta euribora rata kredita mnogima skočila drastično u vrlo kratkom vremenskom periodu. Upravo to je sada ograničeno i moći će da se prati koliko koštaju krediti", rekao je on.
 
Kao primer je naveo da ako se utvrdi da je prosečna ponderisana cena stambenih kredita četiri odsto, onda u periodu nakon tog izveštaja kredit sme da poskupi za jednu petinu, znači za još 20 odsto na 4,8 odsto.
 
"Međutim, ne sme da skoči više kao što je bio slučaj sa rastom euribora kada je sa četiri odsto skočio na šest odsto, a rate kredita recimo sa 30.000 dinara skočile za nekoliko hiljada", naglasio je Uzelac.
 
Naveo je da to, ipak, nije ugrozilo redovnu otplatu kredita, ali ne zato što nije prozrukovalo veće troškove građanima, nego zato što su oni bili odgovorni i odrekli se ko zna čega da bi uredno servisirali svoje obaveze prema bankama.
Govoreći o tome šta bi građani trebalo da znaju u vezi sa uzimanjem i vraćanjem kredita, istakao je da kao prvo jeftin kredit ne postoji, da se kredit uzima onda kada građanin nema problem da ga otplati, a kao univerzalnu poruku i savet naveo da je kredit ispravno podići za ono što će trajati duže od otplate kredita.
  • Pr.Zec

    16.09.2024 15:29
    Kamate
    Ko jecovaj Uzelac sta je covek zavrsio....covece kakvo smanjenje kamata gde si to cuo mozda za 5 godina ilibste placeni ili lupetate...podsticete narod da podizu kredite sve je stalo i sad ti solis pamet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.