Mir ispred profita: Stanovnici dela Budimpešte glasali za zabranu kratkoročnog najma nekretnina

Stanovnici šestog okruga u Budimpešti izglasali su zabranu kratkoročnog najma od 2026. u odluci koja bi mogla imati šire posledice za tržište nekretnina.
Mir ispred profita: Stanovnici dela Budimpešte glasali za zabranu kratkoročnog najma nekretnina
Foto: Pixabay
Brojke Eurostata pokazuju da je prošle godine gotovo 719 miliona noćenja u Evropskoj uniji rezervisano preko onlajn platformi Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor, a Pariz je vodeći među prestonicama EU s više od 19 miliona noćenja.
 
U srednjoj Evropi Budimpešta je bila najpopularnija za kratkoročne boravke sa 6,7 ​​miliona noćenja i prestigla je Beč, Prag, Varšavu, Krakov i druge.
Rezultati objavljeni u ponedeljak na sajtu okruga u Budimpešti pokazali su da 54 odsto birača podržava zabranu uz odaziv od 20,52 odsto, što je znatno iznad nivoa na drugim lokalnim inicijativama. 
 
"To što je većina glasala ZA pokazuje da stanovnici okruga cene mir svog doma više od izgubljenog prihoda", stoji u saopštenju lokalnog veća.
Gradonačelnik okruga Tamas Soproni rekao je da popularnost grada opravdava postavljanje pitanja meštanima o uticaju kratkoročnih boravaka na pristupačnost smeštaja i kvaliteta života.
 
Protivnici zabrane rekli su da bi taj potez pogodio prihode ne samo vlasnika apartmana, već i obližnjih kafića i restorana koji uglavnom poslužuju strane turiste.
 
Ishod glasanja mogao bi imati šire posledice, s vladom premijera Viktora Orbana koja razmatra uredbu o kratkoročnom najmu, za koju ministar privrede kaže da doprinosi manjku stambenih prostora i visokim cenama.
 
Sajt za nekretnine ingatlan.com objavio je prošle nedelje da je tokom prošlog meseca ponuda luksuznih stanova za prodaju u šestom okrugu porasla za gotovo tri odsto, s padom cena za jedan odsto što bi mogao biti znak očekivanog ishoda glasanja.
  • Vule

    16.09.2024 12:25
    @R.n
    Sve bi to bilo OK. da se ljudi pridržavaju zakona i elementarnih načela ponašanja. Član 5. stav 1. Zakona o osnovama svojinsko pravnih odnosa kaže lepo "Vlasnik nepokretnosti dužan je da se pri korišćenju nepokretnosti uzdržava od radnji i da otklanja uzroke koji potiču od njegove nepokretnosti, kojima se otežava korišćenje drugih nepokretnosti (prenošenje dima, neprijatnih mirisa, toplote, čađi, potresa, buke, oticanja otpadnih voda i sl.) preko mere koja je uobičajena s obzirom na prirodu i namenu nepokretnosti i na mesne prilike, ili kojima se prouzrokuje znatnija šteta". U praksi najčešće lica koja rentiraju stan na dan, pa i na duže vreme, čast naravno izuzecima ali brave nesnosnu buku u 2, ili 3 ujutru, može neko da pusti muziku, ali ne moram ja da ga slušam u mom stanu svaki dan, da ne kažem za šta se ti stanovi mahom upotrebljavaju. Nema niko pravo da remeti tuđi mir, dakle ako si u kući to je ok, ali u zgradi nemaš pravo da radiš ono što narušava mir drugima.
  • rale

    16.09.2024 11:40
    54 odsto izašlih od 20 posto glasača je glasalo protiv. Što znači oko 10 posto onih koji se bune za bilo šta. Budimpešta je grad idealan za ovakav turizam i ako se ikada završi brza pruga do tamo dolaziću svakom slobodnom prilikom.
  • Av

    16.09.2024 10:40
    @R.n
    To da ako zivis u kuci, al u zgradi nisi sam i moras za neke stvari da pitas i komsije sa kojima zivis u zgradi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.