Američka centralna banka smanjila kamatnu stopu prvi put u četiri godine

Američke Federalne rezerve smanjile su svoju glavnu kamatnu stopu za neouobičajeno visok poen, što je dramatična promena posle više od dve godine visokih stopa.
Američka centralna banka smanjila kamatnu stopu prvi put u četiri godine
Foto: Pixabay
Te visoke stope su, s jedne strane, pomogle u kroćenju inflacije ali su, s druge strane, podigle cenu novčanih pozajmica za mnoge potrošače.
 
To je prvi put u poslednje četiri godine da američka centralna banka smanjuje kamatnu stopu, što ukazuje na njen novi fokus, a to je podsticanje tržišta rada koje pokazuje jasne znake usporavanja.
Pošto se smanjenje kamatne stope dešava samo nekoliko sedmica uoči predsedničkih izbora u SAD, potez Federalnih rezervi, ili Feda, ima potencijal da uskomeša ekonomski pejzaž dok se Amerikanci pripremaju da glasaju. 
 
Ključna stopa smanjena na 4,8 odsto. Prethodno je iznosila u poslednje dve decenije rekordno visokih 5,3 odsto, i takva je bila u prethodnih 14 meseci dok se Fed borio da skrši najgoru inflaciju u poslednjih 40 godina.
Sredinom 2022. godine inflacija se popela na čak 9,1 odsto, a u avgustu ove godine se spustila na 2,5 odsto, što nije mnogo iznad ciljane Fedove stope inflacije od dva odsto. 
 
Fed je iskazao očekivanje da će saseći stopu za još pola poena na dva naredna sastanka ove godine, u novembru i decembru, a predviđa još četiri sniženja u 2025. godine i dva u 2026. godine.
 
Fed je saopštio da je više nego ikada prišao pobedi nad inflacijom.
 
"Ne kažemo da je misija ispunjena, već da smo ohrabreni napretkom koji smo napravili", rekao je predsedavajući Feda Džerom Pauel uz ocenu da je "američka ekonomija na dobrom mestu i da je ova odluka sračunata na to da ona ostane tu gde jeste".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.