Revizori kontrolisali EPS: Nepravilnosti u javnim nabavkama

EPS je isplatio naknade Nadzornom odboru od juna do decembra 2023. u bruto iznosu od 47,6 miliona dinara, u skladu sa zaključenim ugovorima, objavila je Državna revizorska institucija (DRI).
Revizori kontrolisali EPS: Nepravilnosti u javnim nabavkama
Foto: 021.rs
Internim aktom koji je donela Skupština EPS, međutim, nisu jasno određena pravila za određivanje te naknade.
 
DRI navodi da EPS nije obračunao pripadajući porez i doprinose na naknade troškova članovima Nadzornog odbora u iznosu od 2,3 miliona dinara.
U izveštaju o poslovanju EPS se navodi i da je naknada članu Komisije za reviziju isplaćena u većem iznosu za 3,2 miliona dinara.
 
Planiranje javnih nabavki za 2022. i 2023. godinu EPS je izvršio u skladu sa propisima, osim u dva postupka, u kojima predmet nabavke nije odredio u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.
 
Prilikom sprovođenja postupaka javnih nabavki iz 2022. i 2023. godine EPS nije u potpunosti postupio u skladu sa propisima kod 26 revidiranih postupaka, ocenili su revizori.
Otkrivene nepravilnosti uglavnom se odnose na skraćenje roka za podnošenje ponuda, nepravilno sačinjenu konkursnu dokumentaciju, kriterijume za izbor privrednog subjekta, dodelu ugovora ponuđačima čije ponude nisu bile prihvatljive i na nepoštovanje rokova za donošenje odluka o dodeli ugovora.
 
Ugovore za rad van radnog odnosa EPS je zaključivao u skladu sa odredbama Zakona o radu i izvršenje ugovorenih poslova je dokumentovano, osim za jedan ugovor o delu u iznosu od milion dinara, koji nije zaključen u skladu sa Zakonom o radu.
 
Isplate novčane pomoći, naknade troškova i drugih davanja licima koja nisu u radnom odnosu u EPS izvršene su u skladu sa opštim aktima EPS, osim naknade troškova ishrane po ugovorima o učenju kroz rad, koje su isplaćene manje za 389.000 dinara.
 
Ukupan broj zaposlenih na određeno vreme zbog povećanog obima posla i lica angažovanih po drugim osnovama kod EPS u skladu je sa Zakonom o budžetskom sistemu, navodi DRI.
  • 47,6 miliona

    20.09.2024 20:31
    Naknada Nadzornom odboru
    Bravo. "Zaslužili su". Pored 50-godišnjih rezervi uglja, uvozimo i ugalj i struju. Stvarno mudrost i umetnost. Ništa bez "neophodnih" norveških bankara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.