Zašto je flaširana voda sve skuplja i kome ide profit?

Poslednjih meseci, cene flaširane vode u trgovinama svih formata značajno su porasle.
Zašto je flaširana voda sve skuplja i kome ide profit?
Foto: Pixabay
Čak i vode "trgovačkih marki" su zabeležile rast, ali daleko manji od cene vode svih robnih marki, prenosi ekonomista Dragovan Milićević za Danas.
 
Prema informacijama sajta cenoteka.rs, regularne cene vode se kreću od 58 do čak 85 dinara za standardnu PET bocu od 1,5 litara.
Možda bi se cene na prvi pogled mogle objasniti poskupljenjem proizvodnih cena, ali to ipak ne bi bilo tačno, prenosi Danas.
 
Naime, u proizvodnji boce od PET ambalaže dominira jedinična cena po komadu koja ima tri osnovna inputa.
Prvi je epruveta ili pretforma koja se u mašinama za automatsko punjenje uduvavanjem oblikuje u formu u koju se puni voda. Druga je plastični zatvarač i treći etiketa. Posle dolaze proizvodni troškovi gde energija učestvuje značajno, zatim zarade, održavanje, indiretni troškovi i sl.
 
Pravilo je sledeće: kod svih ovih troškova, obzirom da se radi o masovnoj proizvodnji i alokaciji na veliki broj jedinica, cene osnovnih inputa su glavna determinanta.
 
Kako je poslednjih gotovo dve godine cena pretforme u padu zbog stabilizacije tržišta granulata, ova cena se kreće od 3 do 7,5 dinara. Etiketa i zatvarač su na velike količine praktično oko dinar po komadu. Tu treba dodati i rentu za eksploataciju vode koja košta 1,5 dinara po litri. Ukupna proizvodna cena za pomenuti format je oko 15-20 dinara po boci.
 
Kod manjih formata od 0,5 i 0,33 litra cene su značajno niže dok su prodajne cene tek neznatno niže. Drugim rečima, glavni profit donose manji formati.
 
Sada, upoređivanjem proizvodne cene (doduše treba dodati još i troškove transporta koji su najveće opterećenje kod boce od 1,5 litara) vidi se da dobit po boci iznosi preko 40 dinara. Ovu dobit dele proizvođači, distributeri i trgovci. Naravno da su najveći deo kolača prisvojili veliki trgovački sistemi, jer oni praktično trguju sa prostorom na rafu.
 
Marža je samo jedan od delova zarade i to čak i manji. Svi će reći da su marže relativno niske, ali su netržišna davanja ogromna zahvaljujući pregovaračkoj snazi krajnjeg prodavca.
 
Sve to naravno plaća potrošač koji je "navučen" ofanzivnom marketinškom kampanjom svih ovih godina. Kada uporedite ostale cene: ulja, kao industrijskog proizvoda, mleka kao vrlo složenog proizvoda što se tiče formiranja vrednosti i vode videćete svu apsurdnost i anomalije tržišne situacije.
 
Voda postaje stvar prestiža i luksuza i pored toga što Srbija uglavnom nema problema sa pijaćom vodom za raziku od zemlja Afrike, Azije i sl.)
 
Kakva je situacija u svetu?
 
Isto, na prvi pogled vrlo teško objašnjiva. Na bazi vrlo egzaktnih podataka sajta numbeo.com o prosečnoj ceni vode po zemljama u avgustu, složena je tabela cena vode za 1,5 litara izražena u dinarima.
 
Najskuplju vodu na svetu ima Kostarika, gde za bocu treba izdvojiti 249,11 dinara.
 
Najeftiniju vodu imaju zemlje koje oskudevaju u vodi, gde gradska voda uglavnom nije za konzumiranje kao što je Egipat, Libija, Iran, Nepal, Bangladeš, Tunis i sl.
 
Ne može se direktno staviti u odnos cena vode i standarda (uglavnom), jer i zemlje sa relativno niskim dohocima imaju visoku cenu vode (Ekvador, Urugvaj i Kuba).
Ovde ulogu imaju raspoložive rezerve odnosno mogućnosti i kvanitet ponude.
 
Praktično i u Srbiji tržište vode se uglavnom konstatno kreira na bazi dohodaka jedne trećine stanovništva, kada se pogleda ukupna potrošnja vode sa brojem domaćinstava i brojem dana u godini.
  • Zamenik zamenika

    21.09.2024 16:01
    Sve u Srbiji je najskuplje u Evropi. Voda, sva hrana, dizel gorivo, sredstva za ličnu higijenu, hemija za kuću. Sve to je jeftinije u Nemačkoj, Španiji, Mađarskoj ili Grčkoj.
  • Ime

    21.09.2024 15:46
    Da u Grčoj je voda džabe u odnosu na Srbiju, jer mnoga mesta nemaju pijaću vodu. Jeftinije je da veliki gradovi imaju 2 sistema, kao Solun recimo, nego pijaćom vodom prati kola i wc-e kao kod nas.
  • Sale

    21.09.2024 15:40
    Trgovačka mafija. Gledam juče u prodavnicu čokoladu koju sam pre dve godine plaćao 102 dinara, sada košta 235 dinara!!!!
    Ista situacija i sa ostalim artiklima. Pa onda vođa kaže: Imali ste plate 380 evra, sada imate 560 evra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.