"Doža Đerđ": Najbolja prasad u Srbiji su kod nas

Poljoprivredno preduzeće "Doža Đerđ" iz Bačke Topole se bavi ratarstvom i gajenjem tovljenika. Međutim, nije to njihova najveća specijalnost.
"Doža Đerđ": Najbolja prasad u Srbiji su kod nas
Foto: Shutterstock
Uzgajaju prasad specijalno prilagođenu za pečenjare i prasad za dalji tov. 
 
Direktorka Tatjana Malbaša na pitanje odakle ideja da se specijalizuju baš za prasad za pečenjare, odgovara da je to tržište u razvoju i da ljudi vole kvalitetnu mladu prasetinu.
"Namerno kažem mladu, jer je na tržištu dosta nekvalitetne robe. Odlučili smo pre par godina da napravimo kvalitetnu prasad isključivo za te namene", navodi Malbaša.
 
Ukazuje na to da su prasad iz PP "Doža Đerđ" visokokvalitetne sorte.
"Radi se specijalna ishrana krmača i same prasadi, lečenje je prilagođeno nameni, uslovi klimatizacije i grejanja su specifični, broj životinja u boksu je smanjen zbog više kretanja, a težina je 20 kg plus / minus 10%. Ima tu i drugih stvari koje moraju ostati tajna", objašnjava direktorka.
 
Ova prasad zasad se mogu naći na malo mesta, jer je poljoprivredno preduzeće ograničilo proizvodnju na 10.000 komada godišnje. Pečenjara BSK u Borči je jedan od većih kupaca koji poslužuje prasad iz "Doža Đerđa".
 
Ova prasad su skuplja nego na pijaci, ali Malbaša ističe da se kvalitetno ispečeno može prodati i po 50 evra po kilogramu.
 
"Za sada ne planiramo da proširimo proizvodnju. Brend kvaliteta koji smo napravili služi nam i kod prodaje kvalitetnih tovljenika. To znaju naši svi naši kupci. Naše meso se prodaje u mesarama na najkvalitetnijim lokacijama i uz veću cenu", zaključuje Malbaša.

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija