Telekom Srbije se ponovo zadužuje

Telekomu Srbije za godinu dana na naplatu dospeva veliki dug - ukupno 23,5 milijardi dinara, što je oko 200 milona evra.
Telekom Srbije se ponovo zadužuje
Foto: Screenshot (Youtube/Al Džazira Balkans)
Kako piše N1, reč je o dugu po takozvanim korporativnim obveznicama koje je ovo državno preduzeće emitovalo i prodalo u septembru 2020. 
 
Sada Telekom obelodanjuje da se sprema da emituje novu turu hartija od vrednosti, i to na međunarodnom tržištu, o čemu će odluku doneti Skupština akcionara na vanrednoj sednici zakazanoj za 14. oktobar.
Koliko će se Telekom nanovo zadužiti, i u koju svrhu - javnosti još nije poznato. Informacije o tome koliko će biti vredna nova emisija obveznica koju Telekom Srbija planira da emituje na međunarodnom tržištu znaće samo akcionari koji u posedu imaju bar milion akcija Telekoma, odnosno 0,1 odsto udela u vlasništvu ovog državnog preduzeća.
 
Ako je sudeći prema prošloj emisiji korporativnih obveznica, i novo zaduživanje Telekoma bar delom bi se moglo iskoristiti za namirenje postojećih dugova.
 
"Svrha izdavanja obveznica je finansiranje poslovnih potreba izdavaoca (Telekoma), uključujući refinansiranje postojećih finansijskih obaveza i finansiranje unapređenja poslovnih aktivnosti", stoji u Odluci o izdavanju korporativnih obveznica Telekoma Srbije od 15. septembra 2020. godine.
N1 podseća da za godinu dana, 25. septembra, Telekomu Srbije na naplatu stižu obveznice koje je emitovao u jeku pandemije koronavirusa – 25. septembra 2020. godine, prikupljajući tako neophodna finansijska sredstva.
 
Tada je Telekom emitovao i prodao ukupno 2.350.000 komada korporativnih obveznica, nominalne vrednosti 10.000 dinara – za ukupno 23,5 milijardi dinara, što je oko 200 miliona evra.
 
Aprila te 2020. godine, Vlada Srbije najavila je paket mera za ublažavanje efekata pandemije kovida 19,  koji je uključivao i pojednostavljen postupak izdavanja korporativnih obveznica i omogućavanje Narodnoj banci Srbije da te obveznice otkupi na sekundarnom tržištu.
Telekom Srbija je 25. septembra 2020. emitovao svoje prve korporativne obveznice u vrednosti od 23,5 milijardi dinara, što je bilo oko 200 miliona evra.
 
Kupci obveznica bile su komercijalne banke u Srbiji, od kojih je hartije potom otkupila NBS.
 
Ceo tekst N1 čitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija