Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju raspravu o rebalansu budžeta: Ovo je do sada rečeno

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas raspravu o rebalansu budžeta i još šest tačaka dnevnog reda.
Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju raspravu o rebalansu budžeta: Ovo je do sada rečeno
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Parlament je juče počeo raspravu o rebalansu republičkog budžeta za ovu godinu, koji su poslanici vlasti hvalili i branili dok ga je opozicija kritikovala.
 
Ministar finansija Siniša Mali je rekao u Skupštni da rebalans obezbeđuje dalji ekonomski rast i uvećanje plata u javnom sektoru i penzija, te da je "nastavak uspešne ekonomske politike".
"Osnovni cilj je da nastavimo da rastemo uz očuvanje makroekonomske stabilnosti... Srbija nikada nije bila jača, nikada stabilnija", rekao je Mali.
 
Poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je ocenio da rebalans podrazumeva novih osam milijardi evra zaduženja i da Srbiji preti "strašna ekonomska kriza" od 2027. kada će "doći naplata svih kredita".
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je kazao je da je rebalans budžeta "još jedna laž režima".
 
Rebalansom je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara (oko 20 milijardi evra), što je 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.
 
Predviđeno je i povećanje fiskalnog deficita u 2024. sa prvobitno planiranih 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 2,9 odsto BDP, jer je planirano uvećanje rashoda budžeta za 198 milijardi dinara.
 
Nastavak vanredne sednice zakazan je za 10 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija