Direktorka Infostuda: IT sektor i dalje najplaćeniji, ali je trenutno kod nas u velikoj krizi

Stopa nezaposlenosti među mladima je 9,2 odsto, a najtraženiji poslovi su iz oblasti ekonomije, administracije ali i informacionih tehnologija (IT).
Direktorka Infostuda: IT sektor i dalje najplaćeniji, ali je trenutno kod nas u velikoj krizi
Foto: Pixabay
To je rekla direktorka sajta Infostud Sonja Ćetković.
 
Ćetković je za Betu rekla da je nezaposlenost mladih iznad opšte stope nezaposlenosti, dodajući da "to jeste veliki problem države".
 
"Imamo veliku neusklađenost obrazovanja i tržišta rada. Znanja koja se stiču tokom formalnog obrazovanja ne odgovaraju do kraja tržištu rada, pogotovo u ovim godinama kada se sve brzo menja", rekla je Ćetković.
Kazala je da kompanije zahtevaju nova znanja i veštine, a obrazovni sektor "ne može toliko brzo da se prilagodi tim promenama".
 
Na pitanje o najtraženijim poslovima, Ćetković je kazala da su najtraženiji poslovi iz oblasti ekonomije, ali da IT upisuje manji broj studenata nego prethodnih godina.
 
"Do skoro su najtraženiji poslovi bili i iz oblasti IT-a. I dalje jesu, ali u poslednje vreme imamo neke nove informacije da i studije IT upisuje manji broj studenata nego prethodnih godina, a to jeste rezultat trenutnog stanja na tržistu", rekla je Ćetković.
Istakla je da IT i dalje jeste najplaćeniji ali da je trenutno "kod nas u velikoj krizi".
 
Ona je kazala da mladi jesu zainteresovani da rade, ali da način na koji su oni zainteresovani "ne odgovara do kraja onome kako su kompanije navikle da zapošljavaju".
 
Navela je da mlade više zanima fleksibilniji oblik rada, fleksibilnije radno vreme i uslovi, dodajući da su se kompanije u Srbiji u određenoj meri prilagodile tome.
 
"Ne postoji dovoljna ponuda praksi i programa koji mogu da pomognu mladima na početku karijere. Velike kompanije organizuju takve programe ali je to nedovoljan broj kako bi mladi ušli na tržiste", rekla je Ćetković.
 
Ona je naglasila da se Infostud trudi da pomogne mladima da steknu željene uslove i da im predstave kakve mogućnosti imaju.
  • /

    26.09.2024 20:13
    /
    @Hajdi
    jos se secamo se sta je ovde vlasnik eipixa pricao da trazi u cvijevima.
    posle svih srpskih devosa, departmana akademije i magle koju smo ovde u clancima citali, firma mu je posle subvencionisanih 5 godina prodata rusima.

    neki pozadinski akteri eipixa su sada u drugoj firmi kojoj takodje istice 5-a godina. radnicima nisu delili platu 5meseci

  • @Programator

    26.09.2024 13:33
    2018. godine je broj preduzetnika u oblasti informisanje i komunikacije bio nešto manje od 5000 a 2019. nešto malo više, a Vi tvrdite da ih se 6000 zatvorilo? A 2022. ih je skoro 9000. Kako možete ovoliko lagati?
  • milan

    26.09.2024 11:37
    Pa sektor je usporio svugde u svetu, nije samo u Srbiji. Krediti su skupi i manje je investicija, ako biznis nije profitabilan teže se dolazi do priliva kapitala i manje je zapošljavanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija