EBRD prognozira da će rast BDP-a Srbije dostići 3,8 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da očekuje da će rast BDP u Srbiji ove godine biti brži nego 2023.
EBRD prognozira da će rast BDP-a Srbije dostići 3,8 odsto
Foto: 021.rs
Prognozira da će dostići 3,8 odsto, a projekcije zasniva na snažnom rastu industrijske proizvodnje, realne trgovine na malo i turizma.
 
Očekuje se da će 2025. godine privredni rast Srbije dostići četiri odsto odsto, navedeno je u publikaciji EBRD Regionalne ekonomske perspektive.
Kako je istaknuto, na Zapadnom Balkanu će rast ubrzati sa 2,5 odsto u 2023. na 3,4 odsto u 2024. i 3,7 odsto u 2025. godine, podstaknut snažnim prilivom turizma u Albaniji, održivim rastom potrošnje u Crnoj Gori, kao i snažnim investicijama u Srbiji.
 
Podseća se da je, nakon rasta BDP-a od 2,5 odsto u 2022. i 2023. godini, srpska privreda značajno porasla na 4,3 odsto na godišnjem nivou u prvoj polovini 2024. godine.
Precizirano je da je ubrzanje bilo podstaknuto uslužnim delatnostima, pretežno trgovinom, turizmom i ugostiteljstvom i građevinarstvom.
 
Deficit tekućeg računa se, ukazano je, udvostručio u poređenju sa prvom polovinom 2023. godine, dostigavši više od 1,2 milijarde evra (3,3 odsto BDP-a), podstaknut visokim uvozom, odlivom dividendi i manjim državnim transferima iz inostranstva.
 
Neto prilivi stranih direktnih investicija ostali su na istom nivou kao u prvoj polovini 2023. godine, dve milijarde evra.
 
Inflacija je ostala povišena u poređenju sa ostatkom regiona, na 4,3 odsto u julu 2024, podstaknuta baznom inflacijom, međutim, referentna kamatna stopa je dva puta smanjena u poslednjih nekoliko meseci sa svog maksimuma od 6,5 odsto na šest odsto u julu ove godine.
 
Dodaje se da je fiskalna politika ostala ekspanzivna, sa daljim rastom javnih plata i penzija najavljenim za ovu godinu.
 
Iz EBRD su naveli kako se očekuje se da će rast BDP-a Srbije dostići 3,8 odsto u ovoj godini na osnovu snažnog učinka u prvoj polovini godine, kao i ekspanzivne fiskalne i monetarne politike, podsticanja potrošnje i kapitalnih investicija.
 
U 2025. predviđa se da će se rast ubrzati na četiri odsto, "uz rizike koji se ogledaju u zategnutom tržištu rada, geopolitičkoj nestabilnost i nepovoljnim vremenskim uslovima".
 
Prema oceni EBRD, rast mogu podstaći spešno sprovođenje reformi u upravljanju državnim preduzećima, kao i pažljivo planirane i sprovedene javne investicije.
EBRD je među vodećim institucionalnim investitorima u Srbiji i do sada je uložio više od devet milijardi evra kroz 362 projekta, od kojih je većina podržala privatni sektor.
 
Fokus banke u Srbiji je na podršci konkurentnosti privatnog sektora, tranziciji zelene energije i održivoj infrastrukturi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija