UŽIVO VIDEO Skupština o baš svemu: Od kopanja grobova do Rio Tinto

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu.
UŽIVO VIDEO Skupština o baš svemu: Od kopanja grobova do Rio Tinto
Foto: Beta (Peđa Vučković)
Rebalansom je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet. Rebalans budžeta predvideo je 48,6 milijardi dinara za francuske avione "rafal", kao i 20,4 milijarde za "Ekspo 2027". 
 
Povećana su i davanja za finansijsku podršku porodici sa decom. 
 
Ukupno je podneto 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta. Brnabić je poručila su poslanici došli do razmatranja 66. amandmana od 146, koliko je podneto na Predlog rebalansa budžeta i prateće zakonske akte.
"Pa ljudi, dajte da dođemo do sednice koja je vaša politička platforma. Radili smo ponedeljak, petak", rekla je Brnabić.
 
Sednica o rebalansu počela je 23. septembra. Tokom petodnevne rasprave i vlast i opozicija optuživali su jedni druge - "ko su lobisti Rio Tinta i ko je uzeo novac", ko je glasao za izmenu Zakona o rudarstvu da kompanija koja istražuje dobije pravo na eksploataciju mineralnih sirovina i gde da se povećaju ili smanjuju izdvajanja za pojedine službe, investicije...
 
Predsednica Skupštine Ana Brnabić sazvala je Treće vanredno zasedanje za danas u 14 časova na kojem će, na zahtev 86 poslanika.
 
"Ovlašćeni predlagač Zakona (Danijela Nestorović) rekla je da predsednik Srbije nema ovlaščenja da prisustvuje sednici, ni da govori jer je ovo posebna sednica koju je opozicija tražila", rekla je Brnabić odgovarajući Jovanoviću.
 
"Vi morate da se dogovorite", rekla je ona.
 
Jovanović Ćuta je pitao premijera Srbije Miloša Vučevića da li zna šta će naći kada zakopa prvi ašov u dolini Jadra.
 
"Kosti mučenika sa Cera", rekao je Jovanović.
 
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je, komentarišući izlaganje Jovanovića Ćute da ničiji grobovi i kosti ne smeju da postanu deo političke rasprave.
 
"Izaziva ljutnju to što se mešaju i pominju stvari koji ne smeju da se pominju. Nemojmo da svete kosti kristimo za političke igre i prepucavanja", rekao je Vulin.
 
On je spočitao opoziciji da im je argument dovođenje u Gornje Nedeljice Viole fon Kramon koju je nazvao "šiptarskim ološem".
 
"Nema goreg šiptarskog ološa i mrzitelja Srbije od Viole fon Kramon", naveo je Vulin.
 
Burna rasprava Jovanova i Milivojevića: Ko je glasao za Rio Tinto?
 
Šef naprednjaka u Skupštini Milenko Jovanov pitao je poslanika DS Srđana Milivojevića zašto su četiri poslanika Demokratske stranke glasala na zahtev Rio Tinta 2006. godine, za predlog tadašnje vlade.
 
Milivojević je rekao da su Zakonom iz 2006. godine ukinute eksperimentalne dozvole i da je sve vraćeno u zakonske tokove. Rio Tinto, kako je kazao, nije 2006. dobio eksploatacionu dozvolu.
 
"Dobio je sa Rio Tinto koalicijom", naveo je on.
 
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da amandmanom traži smanjenje subvencija koje se daju stranim kopanijama i govorio o tome kako izgleda "arčenje državnih para zarad Rio Tinto koalicije". 
 
On je rekao da su subvencije za Rio Tinto 10.000 evra za 1.300 buduće zaposlene, više od 3.000 novozaposlenih. 
 
"To je 48 miliona evra za firmu koja bi prihodovala milijardu evra", naveo je Milivojević.
 
Država, kako je kazao, planira da za Rio Tinto pokrije pripremu svih insfrastrukturnih radova.
"To Rio Tinto nigde nije dobio u svetu."
 
Predsednica Skupštine Srbije rekla je, odgovarajući Milivojeviću, da "Rio Tinto koalicija može biti samo vaša".
 
"Vi ste doveli Rio Tinto. Onaj ko ga je doveo taj može sebe da zove Rio Tinto koalicija", rekla je Brnabić.
 
U sali su prisutna 134 poslanika, od najmanje 84 koliko je potrebno za rad.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija