Članovi Nadzornog odbora EPS-a u proseku zarađuju više od 7.000 evra mesečno

Sedmoro članova Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije za šest meseci prošle godine na ime naknada u bruto iznosu je dobilo ukupno 47,6 miliona dinara, odnosno nešto više od 405.000 evra.
Članovi Nadzornog odbora EPS-a u proseku zarađuju više od 7.000 evra mesečno
Foto: 021.rs
U proseku, svaki član Nadzornog odbora, kada se odbiju porezi i doprinosi, prima mesečno 850.000 dinara, što je oko 7.200 evra, mada je jasno da nisu isto plaćeni stručnjaci iz Norveške i predstavnik Sindikata EPS, piše Nova.rs
 
EPS je takođe u 2023. za naknade troškova smeštaja, prevoza i ishrane članova Nadzornog odbora potrošio više od 25.000 evra.
 
Javnost sve ovo saznaje posredno od državnog revizora.
U izveštaju revizora o EPS-u navodi se da su naknade Nadzornom odboru za period od juna do decembra 2023. isplaćene u bruto iznosu od 47,6 miliona dinara. Međutim, revizor ocenjuje da Skupština EPS nije jasno odredila pravila za određivanje naknade članovima Nadzornog odbora, a da ugovori o njihovom angažovanju ne sadrže sve elemente propisane internim aktima EPS.
 
Pošto je ukupno 47,6 miliona dinara isplaćeno za šest meseci, prosta računica kaže da je mesečno za ovu svrhu otišlo 7.933.333 dinara. Kada se opet ta brojka podeli na sedam članova Nadzornog odbora, to je u proseku oko 1.133.333 po članu, što je oko 9.600 evra.
Ovde je važno istaći da je to bruto naknada, odnosno da su u njoj uračunati i doprinosi i porezi, kao da je sasvim jasno da istu naknadu za članstvo u Nadzornom odboru ne prima konsultant doveden iz Norveške i predstavnik Sindikata EPS, piše Nova.rs.
 
Profesor FEFA fakulteta Goran Radosavljević objašnjava da je, kada su u pitanju strani stručnjaci u Nadzornom odboru, moguće da oni primaju naknadu u bruto iznosu pa da onda sami rešavaju pitanje poreza i doprinosa u svojoj zemlji.
 
"Stranci koji žive fizički u našoj zemlji 186 dana tokom godine postaju naši poreski rezidenti. Tako da ako su norveški stručnjaci iz Nadzornog odbora EPS više od pola godine nastanjeni kod nas onda ovde plaćaju poreze i doprinose. S obzirom na poreze u Norveškoj to me ne bi čudilo jer je kod njih oporezivanje na ovakve vrste naknada više nego kod nas", navodi Radosavljević.
 
U svakom slučaju, prema njegovim rečima, kada je u pitanju bruto zarada, računica je da od 25 do 30 odsto u njoj odlazi na poreze i doprinose. Međutim, upozorava da sve to zavisi od naknade do naknade.
 
Ukoliko se od bruto proseka od 1.133.333 odbije oko 25 odsto, računica nas dovodi do 850.000 dinara, što je oko 7.200 evra za naknadu u Nadzornom odboru.
 
"Jasno je da ne primaju svi istu naknadu u Nadzornom odboru, ali u svakom slučaju, čak i kada govorimo o ovom proseku, to je neuobičajeno velika cifra za kompanije u državnom sektoru, bar ja nisam čuo za tako visoke iznose. U privatnim kompanijama, koje su profitabilne i koje su na tržištu, to nije ništa čudno. Ali EPS nije na tom nivou", ističe Radosavljević.
 
Iz izveštaja državnog revizora može se saznati da je EPS na troškove smeštaja, prevoza i ishrane članova Nadzornog odbora u 2023. godini potrošio tri miliona dinara, što je oko 25.570 evra. Revizor upozorava da EPS nije platio pripadujući porez i doprinose na taj iznos.
 
Nova.rs je pitala EPS o naknadama članova Nadzornog odbora, kao i o primedbama koje je tim povodom u svom izveštaju navela Državna revizorska institucija, ali do objavljivanja ovog teksta nisu dobili odgovor.

Teme

EPS
  • Nenad USA

    30.09.2024 22:52
    Sve će to narod opet glasati

    " Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti "

    - Fridrih Niče .

  • boger

    30.09.2024 22:39
    Malo je
    Za tu siću se ne isplati toliki posao. Treba to još brže, jače i bolje da se nadzire.
  • Alex

    30.09.2024 22:31
    A običnom narodu? Šipak!
    A kada će obican narod imati bar 30% te plate? Pa ovako sudeći kad na vrbi rodi groždje…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija