Prva subvencija za gradnju hotela za EXPO: Airport city dobio 5,9 miliona evra

Ministarstvo privrede dodelilo je prvu subvenciju po uredbi na osnovu koje država dodeljuje novac za izgradnju novih ili obnovu starih hotela na teritoriji Beograda uoči izložbe EXPO 2027.
Prva subvencija za gradnju hotela za EXPO: Airport city dobio 5,9 miliona evra
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako piše Nova ekonomija, 5,9 miliona evra za ovu namenu dobilo je privredno društvo "Airport City West Gate" Beograd, sa sedištem na Novom Beogradu.
 
Novac su dobili kako bi izgradili i opremili hotel "AC Hotel by Marriott Airport City Belgrade", koji će imati 209 soba.
Ova sredstva koje je Ministarstvo privrede Srbije dodelilo Airport City West-u predstavljaju 20 odsto ukupnih troškova ulaganja u izgradnju.
 
Uredba o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja predviđa podsticaje do 20 odsto vrednosti investicije u hotele 3, 4. i 5. kategorije sa tri, četiri ili pet zvezdica.
Da bi dobio subvenciju, investitor mora da računa da će vrednost ulaganja u novi hotel morati da bude bar pet miliona evra, a u proširenje i rekonstrukciju postojećeg minimum dva miliona evra. U oba ova slučaja, smeštajnih soba u hotelu mora da bude najmanje 50.
 
Tako Airport City, prema ugovoru koji je zaključio sa Ministarstvom privrede, treba da uloži u materijalna i nematerijalna sredstva najmanje 29,9 miliona evra u roku od dve godine.
 
Sredstva u iznosu od 5,9 miliona evra će biti isplaćena u dve tranše – prva u 2025. godini u iznosu od 864.829 evra i druga u 2026. godini u iznosu od 5,12 miliona evra.
 
Takođe, Uredba predviđa da sredstva za ulaganja u Beogradski region radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027, mogu biti dodeljena pod uslovom da se direktno ulaganje održi na istoj lokaciji u jedinici lokalne samouprave u periodu od najmanje pet godina nakon realizacije investicionog projekta, kao i da se u tom periodu održi kategorija hotela.
  • Stole

    05.10.2024 22:10
    Idemo dalje
    Mašala, kada, če subvencije za leteće autobomile, hoću i ja jedan, nesnosna je gužva u saobraćaju.
  • Joca

    05.10.2024 21:50
    Dele milione k'o da su ih oni zaradili, a ne da ovi potiču iz budžeta koji punimo mi.
  • Trzisna privreda

    05.10.2024 21:40
    Subvencije su drugo ima za mito i korupciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ekonomski tigar, a finansije ranjive

Aleksandar Vučić se često hvali finansijskom situacijom države kojom upravlja, bilo sa premijerske, bilo sa predsedničke funkcije, već tuce godina.