EU: Otvorena vrata za carine na kineske električne automobile

Zemlje članice Evropske unije (EU) glasale su za uvođenje carina na električne automobile uvezene iz Kine, uprkos protivljenju Nemaca koji strahuju od trgovinskog rata sa Pekingom.
EU: Otvorena vrata za carine na kineske električne automobile
Foto: 021.rs
Evropska komisija (EK) sada ima odrešene ruke da na porez od 10 odsto, koji je već na snazi, dodatno naplati i do 35 odsto na električna vozila kineske proizvodnje.
 
Te kompenzacione carine trebalo bi da stupe na snagu krajem oktobra. Cilj odluke je, navodi AFP, ponovo uspostavljanje fer uslova konkurencije sa kineskim proizvođačima koji dobijaju subvencije od države.
Evropska komisija je u saopštenju za javnost pozdravila odluku kojom je dobila neophodnu podršku od država članica. EK takođe naglašava da su Brisel i Peking nastavili dijalog kako bi pokušali da pronađu rešenje putem pregovora.
 
Kina, međutim, osuđuje pristup koji smatra da je protekcionistički.
Kineska privredna komora pri EU izrazila je duboko razočarenje nakon glasanja u Briselu i pozvala Evropsku uniju da odloži primenu carina i da da prednost dijalogu.
 
Nemačka je, zajedno sa Mađarskom, Slovačkom, Slovenijom, Maltom, glasala protiv poreskog plana Komisije, ali nije uspela da prikupi većinu neophodnu da ga poništi, piše AFP.
 
Carine su dobile podršku deset država članica uključujući Francusku, Italiju i Poljsku. Dvanaest drugih je bilo uzdržano, uključujući Španiju i Švedsku, koje su ipak izrazile svoje nezadovoljstvo.
  • Panika

    06.10.2024 09:48
    Kinezi iz pobedili u sopstvenoj zelenoj prevari pa sada lupaju carine misle to ce ih spasiti.

    Sada ce i Kina da lupi carine pa ce zapadu izvoz dodatno da opadne.

    Vreme zapadnog imperijalizma je definitivno proslo!
  • Slucaj

    06.10.2024 09:17
    Ocekujmo jos vece pritiske, ako je moguce. A razlog je banalan. Politicke igrarije.
  • Zemlja čudesa

    06.10.2024 09:12
    Ništa "slobodno tržište" i "liberalni kapitalizam" kad vas neko nadigra u igri gde ste sami postavili pravila? Sada počinjete carinski rat koji nikako ne možete dobiti jer nemate resurse. Gledaću kako tonete i uživaću u tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ekonomski tigar, a finansije ranjive

Aleksandar Vučić se često hvali finansijskom situacijom države kojom upravlja, bilo sa premijerske, bilo sa predsedničke funkcije, već tuce godina.