Tojota ulaže još 500 miliona dolara u električne leteće taksije

Japanska kompanija Tojota motor objavila je da će uložiti još 500 miliona dolara u američku firmu "Joby Aviation" i njenu proizvodnju i sertifikaciju električnih letećih taksija.
Tojota ulaže još 500 miliona dolara u električne leteće taksije
Foto: Screenshot (Youtube/Joby Aviation)
Investicija će biti u obliku gotovine za obične akcije, s tim da će prva tranša biti zatvorena kasnije ove godine, a druga tranša u 2025, prenosi Rojters.
 
Tojota je prethodno uložila 394 miliona dolara u "Joby Aviation", tako da ukupna vrednost investicija sada iznosi 894 miliona dolara.
Električna vozila za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL) se predstavljaju kao budućnost prevoza u urbanim sredinama, ali za sada kompanije koje ih proizvode teško dobijaju dozvole regulatora.
Kompanija "Joby Aviation" je objavila da napreduje u procesu komercijalizacije i sertifikacije letećih taksija i da je nedavno otvorila prošireni pogon u Kaliforniji.
 
Predsednik firme Tojota motor za Severnu Ameriku Ted Ogava je izjavio da održivi vazdušni saobraćaj predstavlja ključno rečenje za današnje "uporne izazove mobilnosti".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koliko je svet trenutno zadužen?

Globalni dug dostigao je rekordnih 312 biliona dolara na kraju drugog kvartala 2024, pre svega zbog rasta zaduživanja u SAD i Kini, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF).