Koliko je svet trenutno zadužen?

Globalni dug dostigao je rekordnih 312 biliona dolara na kraju drugog kvartala 2024, pre svega zbog rasta zaduživanja u SAD i Kini, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF).
Koliko je svet trenutno zadužen?
Foto: Pixabay
Osim Kine i SAD, svoj dug su povećale i Indija, Rusija i Švedska, dok su ostale evropske zemlje i Japan zabeležile značajan pad.
 
Svetski dug je porastao za 2,1 bilion dolara u prvoj polovini godine i postoji mogućnost da se situacija dodatno pogorša zbog smanjenja kamatnih stopa, prenosi Rojters.
Rast zaduživanja je dobrim delom posledica energetske tranzicije i prelaska na obnovljive izvore energije, navodi IIF.
 
Odnos globalnog duga prema BDP - indikator sposobnosti da se dug otplati u poređenju sa onim što se proizvodi - stabilizovao se u rasponu između 327 i 328 odsto, navodi se u izveštaju.
Na tržištima u razvoju je odnos duga i BDP dostigao novi maksimum od 245 odsto.
 
Autori izveštaja navode da su zabrinuti zbog očiglednog nedostataka političke volje da se problem zaduživanja reši - kako u naprednim ekonomijama, tako i na tržištima u razvoju.
  • Zemlja čudesa

    06.10.2024 16:21
    Logika
    Bolje je imati dobru sekiru nego para za dobru sekiru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija