Vučić: Investicioni kreditni rejting Srbije je izuzetno dobar signal za ceo svet

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je investicioni kreditni rejting Srbije izuzetno dobar signal o našoj zemlji za ceo svet i za investitore.
Vučić: Investicioni kreditni rejting Srbije je izuzetno dobar signal za ceo svet
Foto: Beta (Darko Vojinović)
"Zaduživanje na tržištu kapitala biće neuporedivo povoljnije. I to je jedan izuzetno dobar signal za ceo svet u kakvoj se situaciji Srbija nalazi. To je, kako bih rekao, značka da igrate ligu šampiona ili da igrate prvu ligu. Moraćemo još mnogo da radimo, da napredujemo, da dalje poboljšavamo naš kreditni rejting unutar prve lige. Ali ovo je jedan čudesan rezultat", rekao je Vučić u emisiji Hit tvit na Pinku.
Predsednik je istakao da je Srbija dobila investicioni kreditni rejting kao jedina zemlja kandidat za članstvo u EU.
 
"Srbija je danas jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja ima investicioni rating i izjednačili smo se po svom investicionom ratingu sa Rumunijom i Mađarskom, što je za nas u ovakvim uslovima gotovo neverovatno", naglasio je Vučić.
 
Kazao je da je Turska imala investicioni rejting od zemalja kandidata 2012. godine, ali da ga je u međuvremenu izgubila, zbog ne tako odgovornog vođenja javnih finansija.
Predsednik je izjavio i da će u cilju očuvanja stabilnosti javnih finansija biti smanjene "želje" ministara u vladi za ukupno 3,5 milijardi evra.
 
"Ja ću vam samo navesti jedan primer. Kada vodite tako jasnu i dobru fiskalnu politiku, danas smo imali, da bismo sačuvali ovakvu stabilnost javnih finansija, dug i težak razgovor ministar finansija i Miloš Vučević i ja i pošto oni nisu mogli da se odluče, morao sam da im pomognem da skinemo 3,5 milijardi evra želje i čestitke naših ministara, zato što bi to uništilo zemlju", rekao je Vučić.
 
Istakao je da bi svako od ministara, kako je rekao, hteo da bude što je moguće bolji ministar, da se što više slika, ali da bi to uništilo zemlju.
 
"I to pitajte svakog iz finansija, to će vam reći. Pošto niko drugi ne sme to da im kaže, onda sam morao ja to sve da skrešem, tako da će oni da objasne da sam ja kriv za sve, i to je to", rekao je Vučić.
 
Predsednik je naveo da je u Srbiji životni standard od 2012. godine do sada porastao objektivno za 40, 50 do 60 odsto, da je kumulativno inflacija iznosila 82 odsto, a razlika u platama oko 120 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koliko je svet trenutno zadužen?

Globalni dug dostigao je rekordnih 312 biliona dolara na kraju drugog kvartala 2024, pre svega zbog rasta zaduživanja u SAD i Kini, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF).