Na prelazu Merdare umesto zabrane detaljna kontrola uvoza proizvoda iz Srbije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova uvelo je detaljnu kontrolu proizvoda iz Srbije ali samo na prelazu Merdare.
Na prelazu Merdare umesto zabrane detaljna kontrola uvoza proizvoda iz Srbije
Foto: Beta/AP (Marjan Vučetić)
Odluku je, prema navodima portala Koha.net, nadležnim institucijama prosledio ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja.
 
Izmena mere bezbednosti odnosi se samo na prelaz Merdare, dok na ostalim prelazima sa Srbijom ostaje na snazi zabrana uvoza.
Kosovo je obustavilo uvoz iz Srbije nakon hapšenja trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga prošle godine, povećanja tenzija na severu i sumnji da je oružje krijumčareno uz robu.
 
U međuvremenu su mere bezbednosti promenjene, pa je dozvoljen uvoz sirovina i poluproizvoda potrebnih za finalnu proizvodnju.
Do promene odluke dolazi nakon što je Nemačka zapretila Kosovu da neće moći da učestvuje na samitu Berlinskog procesa 14. oktobra, ako ne ukine zabranu uvoza robe iz Srbije.
 
Prema rečima nemačkog izaslanika za zapadni Balkan Manuela Saracina, ta zabrana blokira rad Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koliko je svet trenutno zadužen?

Globalni dug dostigao je rekordnih 312 biliona dolara na kraju drugog kvartala 2024, pre svega zbog rasta zaduživanja u SAD i Kini, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF).