Srbija i Severna Makedonija potpisale memorandum o izgradnji gasovoda

Srbija i Severna Makedonija potpisale su Memorandum koji predviđa zajedničku izgradnju gasovoda dužine oko 70 kilometara, koji bi imao godišnji kapacitet od oko 14 milijardi kubnih metara gasa.
Srbija i Severna Makedonija potpisale memorandum o izgradnji gasovoda
Foto: Beta (Vlada Srbije/Slobodan Miljević)
Posle sastanka sa premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim, premijer Srbije Miloš Vučević je rekao da su razgovarali o bilateralnim odnosima koji su ocenjeni kao tradicionalno dobri, Zapadnom Balkanu i evrointegracijama, a da je jedna od glavnih tema bila energetika.
 
Vučević je rekao da region Zapadnog Balkana zaslužuje šansu i podršku Evropske unije naglasivši da Srbija veruje u "zajedničku evropsku budućnost celog regiona".
 
"Potvrdili smo zajedničku viziju da je budućnost regiona Evropska unija. Znamo da put do tamo nije lak, ali verujemo da zajedničkim naporima i podrškom možemo ispuniti kriterijume i doneti prednosti evropskih integracija građanima regiona", dodao je Mickoski.
Kada je reč o energetici, Vučević je novinarima preneo da je za Srbiju "veoma bitna priča" oko izgradnje interkonektora i novog puta za snabdevanje prirodnim gasom prema Grčkoj i prema Severnoj Makedoniji podsetivši da je Srbija donela stratešku odluku da diverzifikuje izvore snabdevanja prirodnim gasom.
 
Mickoski je naveo i mogućnost da se gradi naftovod na istoj toj trasi.
Vučević je ocenio da su pred Srbijom i Severnom Makedonijom "veliki izazovi" kako da idu u dekarbonizaciju, manje potrošnje onoga što utiče na životnu sredinu, a da istovremeno ne ugroze energetsku stabilnost.
 
"Tako da je to tema koja će tek biti svakako dominantna u razgovorima, ne samo između Severne Makedonije i Srbije, nego između svih zemalja ovog regiona", naglasio je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koliko je svet trenutno zadužen?

Globalni dug dostigao je rekordnih 312 biliona dolara na kraju drugog kvartala 2024, pre svega zbog rasta zaduživanja u SAD i Kini, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF).