Rio Tinto pokušava da postane treći proizvođač litijuma na svetu

Kompanija "Rio Tinto" pregovara o kupovini američke kompanije koja se bavi proizvodnjom litijuma, Arkadijum Litijum, u pokušaju da iskoristi trenutni pad cena ovog metala, piše "Glas Amerike".
Rio Tinto pokušava da postane treći proizvođač litijuma na svetu
Foto: Screenshot (Jutjub/Blumberg)
Ukoliko dođe do dogovora, "Rio Tinto" bi postao treći najveći proizvođač litijuma na svetu, iza kompanija "Albemarle" i "Sociedad Quimica y Minera de Chile".
 
"Rojters" je izvestio da bi vrednost "Arkadijuma" mogla da bude između četiri i šest milijardi dolara ili čak i viša.
Obe kompanije su potvrdile da su pregovori u toku, ali nisu komentarisale.
 
Skorašnji pad cena litijuma, delom zbog prevelike kineske ponude, doveo je do pada akcija "Arkadijuma" za više od 50% u odnosu na januar, što kupovinu te kompanije čini privlačnom. Međutim, predviđa se da će potražnja za litijumom porasti kasnije ove decenije zbog povećanog korišćenja litijum-jonskih baterija.
Kupovinom "Arkadijuma" "Rio Tinto" bi dobio pristup rudnicima litijuma, pogonima za preradu i nalazištima u SAD, Argentini, Australiji i Kanadi.
 
Ako kupovina bude uspešna, nova grupacija bi do 2030. godine mogla činiti 10% globalne ponude litijumskih hemikalija, navode analitičari.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koliko je svet trenutno zadužen?

Globalni dug dostigao je rekordnih 312 biliona dolara na kraju drugog kvartala 2024, pre svega zbog rasta zaduživanja u SAD i Kini, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF).