Ko najviše duguje za struju: Samo Železara i Železnice "nakarikale" više od devet milijardi dinara

Elektroprivreda Srbije objavila je septembarsku listu najvećih dužnika koja se poprilično razlikuje od avgustovske, a na kojoj je ukupan dug najvećih neplatiša dostigao vrednost od 23 milijarde dinara
Ko najviše duguje za struju: Samo Železara i Železnice "nakarikale" više od devet milijardi dinara
Foto: 021.rs
Najsvežiji presek dugovanja napravljen je na dan 26. septembar, i na toj listi više nema uprave Grada Beograda koja je u avgustu bila na petom mestu sa 1,255 milijardi dinara neplaćenih obaveza prema EPS-u, piše Biznis.rs.
 
Beogradski vodovod i kanalizacija je, međutim, na neslavnom šestom mestu septembarske liste sa minusom od 1,18 milijardi dinara na računu za struju, ali je zato beogradsko Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) takođe "nestalo" sa liste 20 najvećih dužnika, dok je u avgustu dugovalo 338 miliona dinara.
Na listi je i dalje JKP Infostan Tehnologije, ali se taj dug beogradske kompanije, kako objašnjava EPS, odnosi na potraživanja nastala u skladu sa Ugovorom o vršenju poslova naplate isporučene električne energije u zajedničkim prostorijama stambenih zgrada.
 
Novi najveći dužnik među kompanijama, koji se po prvi put pojavljuje na listi 20 najvećih neplatiša, jeste Stečajna masa kompanije Radijator AD koja se nalazi na devetom mestu sa ukupno 671,3 miliona dinara duga za struju.
Na listi je ponovo i Yumco sa blizu 294 miliona dinara duga prema EPS-u, kao i Zastava oružje, IMR u stečaju i Vaterpolo klub Partizan.
 
Iako je Beograd "otišao", na listi 20 najvećih dužnika i dalje je gradska uprava Novog Pazara, a lokalnim samoupravama - dužnicima za struju od septembra se pridružila i Opštinska uprava Smederevska Palanka sa čak 636 miliona dinara duga za struju.
 
Sam vrh liste najvećih dužnika ne menja se godinama - prva dva mesta drže Železara Smederevo u stečaju i Infrastruktura Železnice Srbije.
 
Ono što, međutim, upada u oči je da je dug Železare od avgustovskih 4,6 milijardi dinara porastao za čak dve milijarde, na septembarskih 6,3 milijarde dinara.
 
Inače, EPS naglašava da je imovinu Železare kupila kineska HBIS grupa koja redovno izmiruje svoje tekuće obaveze, a da je dug za struju bivše kompanije prijavljen u stečajnu masu.
  • Паја

    08.10.2024 10:16
    Значи, ко купи ЕПС добија и железницу.
  • predrag

    08.10.2024 09:59
    Ta dugovanja su u ovoj zemlji jako relativna.
    Nekome treba dati dzaba, skolama, bolnicama.. nekome (strancima) treba dati dzaba jer im se uvlacimo u dupe. Nekim treba dati dzaba jer su kumovi, nekima jer su bogati ..

    Ali "struja treba da poskupi jer je u Svajcarskoj skupa".
  • Lala

    08.10.2024 08:52
    Sirotinja
    I onda ćete nekoj sirotinji zbog duga od 2-3 hiljade dinara isključiti struju i natovariti im na vrat omražene izvršitelje . Tako se to radi kod u ovoj zemlji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koliko je svet trenutno zadužen?

Globalni dug dostigao je rekordnih 312 biliona dolara na kraju drugog kvartala 2024, pre svega zbog rasta zaduživanja u SAD i Kini, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF).