Kazna od tri milijarde dolara za američku banku: Nije propisno pratila pranje novca narko kartela

Američka TD banka platiće tri milijarde dolara zbog toga što nije na propisani način pratila pranje novca narko kartela, objavili su regulatori.
Kazna od tri milijarde dolara za američku banku: Nije propisno pratila pranje novca narko kartela
Foto: Pixabay
U taj iznos je uključena kazna od 1,3 milijarde dolara, koja će biti plaćena američkom Ministarstvu finansija, što je rekordna kazna izrečena jednoj banci, a 1,8 milijardi dolara TD banka će platiti Ministarstvu pravde i izjasniće se krivom po optužbi da je prekršila Zakon o bankarskoj tajni i dozvolila pranje novca, prenosi CNN.
 
Ministarstvo pravde je u saopštenju navelo da TD banka ima "dugoročne, sveprisutne i sistemske nedostatke" u svojim procedurama praćenja transakcija. 
Više od 90 odsto transakcija nije bilo kontrolisano u periodu od januara 2018. do aprila ove godine, što je "omogućilo da tri mreže za pranje novca prebace više od 670 miliona dolara preko računa TD banke", navodi se u saopštenju.
 
"U jednom slučaju, zaposleni u TD banci dobili su poklone u vrednosti većoj od 57.000 dolara, kako bi više od 470 miliona dolara gotovinskih depozita izostavili iz kontrolnog mehanizma za pranje novca i da ih ne prijave u obaveznim izveštajima", saopštilo je Ministarstvo pravde.
U povezanom saopštenju, Kancelarija kontrolora, američka agencija koja reguliše banke, navela je da takva obrada transakcija u iznosu od više stotina miliona dolara predstavlja "veoma sumnjivu aktivnost" TD banke.
 
Prošle godine, TD banka je platila 1,2 milijarde dolara da bi se oslobodila tužbe u kojoj se navodilo da je umešana u zloglasnu Ponci šemu od sedam milijardi dolara, koju je organizovao ozloglašeni finansijer Alen Stenford pre više od decenije.
 
Novac je upotrebljen za isplatu žrtvama šeme, ali je banka tada negirala da je napravila bilo kakvo krivično delo.
  • BoraT

    11.10.2024 14:57
    Mala ispravka, TD (Toronto Dominion) je kanadska banka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Naprednjaci zadužuju i vašu decu

Rebalans je u velikoj većini uređenih zemalja standardna aktivnost, ustaljena praksa kojom država pri kraju godine precizira i u neznatnoj meri koriguje budžetom planirane rashode do kraja godine.