Od početka godine tržišna inspekcija obavila oko 6.000 kontrola

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je da je u perodu od januara do oktobra ove godine obavljeno 6.098 inspekcijskih nadzora sa cijem suzbijanja sive ekonomije.
Od početka godine tržišna inspekcija obavila oko 6.000 kontrola
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako navodi, više od polovine ovih nadzora bilo je usmereno prema neregistrovanim subjektima.
 
"Tržišna inspekcija je uklonila veće količine akcizne robe poput kafe, cigareta i druge robe koje nije ispunjavala uslove za stavljanje na tržište, pre svega šećera i jestivog ulja", kazao je on.
 
Naveo je da je ukupna vrednost oduzete robe bila veća od 17 miliona dinara.
"Pored ovoga 2.450 nadzora bilo je sprovedeno sa ciljem zaštite prava intelektualne svojine, nakon čega je sa tržišta uklonjeno 261.000 različitih krivotvorenih predmeta kao što je odeća, obuća, satovi, nakit, kao i 1.700 kilograma krivotvorenog đubriva čija je vrednost bila veća od 1,5 miliona evra", rekao je Momirović.
 
On je izjavio i da je tržišna inspekcija sprovela koordinisane akcije na području čitave zemlje koje su rezultirale zaplenom falsifikovane robe čija ukupna iznosi oko 20 miliona dinara.
 
"Zaplenjena je velika količina falsifikovanih ženskih torbi poznatih robnih marki, kao i ženskih papuča. Takođe, došlo je do oduzimanja većih količina odevnih predmeta popularnih brendova 'Nike', 'Adidas', 'Replay', 'Hugo Boss', 'Moncler', 'Polo', 'Tommy Hilfiger', 490 zaštitnih maski za mobilne telefone, kojima se povređuje pravo intelektualne svojine nosioca prava 'Apple Inc'", rekao je Momirović.
Dodao je da je oduzeto i 3.000 paklica raznih cigareta, oko 200 kilograma rezanog duvana, 600 komada arome za elektronske cigarete, zabranjenog duvanskog proizvoda 'SNUS', u količini od 200 komada, kao i 1.827 komada falsifikovanih ručnih satova brendova 'Casio', 'Rolex', 'Michael Kors', 'Calvin Klein' i 'Guess'.
 
Prema njegovim rečima, u prethodnim godinama država je investirala u tehničke kapacitete kako bi poboljšala rad tržišne inspekcije, ali je ulagala i u obuku zaposlenih, kako bi lakše suzbili nelegalnu trgovinu na internetu i plasiranje falsifikovane robe na srpsko tržište.
 
"Ulaganje u tržišnu inspekciju ne smemo da gledamo kao trošak već kao investiciju koja se uvek višestruko vraća", zaključio je Momirović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Naprednjaci zadužuju i vašu decu

Rebalans je u velikoj većini uređenih zemalja standardna aktivnost, ustaljena praksa kojom država pri kraju godine precizira i u neznatnoj meri koriguje budžetom planirane rashode do kraja godine.