Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.
Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu
Foto: Pixabay
Savet ECB za kamatne stope, koji ih određuje za 20 članica EU koje koriste evro, danas je zasedao u Ljubljani, umesto u svom sedištu u Frankfurtu.
 
ECB je juna ove godine treći put smanjila referentnu kamatnu stopu što pokazuje optimizam stručnjaka o kretanju inflacije.
Inflacija je u septembru pala na 1,8 odsto te je prvi put za tri godine bila ispod ciljne stope ECB od 2,0 odsto.
 
Jedan od razloga što inflacija opada širom sveta je taj što su centralne banke dramatično povećale troškove pozajmljivanja od skoro nule tokom pandemije koronavirusa kada su cene počele da rastu, prvo kao rezultat stvaranja problema u lancu snabdevanja, a zatim zbog invazije Rusije na Ukrajinu što je povećalo rashode za energiju.
ECB je u leto 2021. godine počela da povećava kamatne stope, dovodeći ih do rekordnih 4,0 odsto u septembru 2023. da bi suzbila inflaciju tako što je poskupela kredite za preduzeća i potrošače, ali to je pogodilo privredni rast.
 
Sada je više dokaza da privreda evrozone jedva raste - samo 0,3 odsto u drugom kvartalu.
 
"Trendovi u realnoj ekonomiji i inflacija podržavaju niže stope", rekao je Holger Šmiding, glavni ekonomista banke Berenberg, a i drugi analitičari smatraju da će ECB stope sniziti i u decembru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.