Država razmišljala da zabrani Booking u Srbiji: Šta kažu u toj platformi za izdavanje?

Siva ekonomija u turizmu uzima maha, a nedavno je državni aparat "uperio prst" u globalnu platformu Booking.com i slične portale pod optužbom da nelegalno posluju u našoj zemlji.
Država razmišljala da zabrani Booking u Srbiji: Šta kažu u toj platformi za izdavanje?
Foto: Pixabay
Booking, međutim, krivicu prebacuje na osobe koje u Srbiji izdaju stanove, a ne plaćaju porez, dok predstavnici formalnog turističkog sektora tvrde da ovakvi stanodavci zapravo "dovode svoje klijente u opasnost" i zato pozivaju na veće angažovanje državnih organa u otkrivanju ovakvih neprijavljenih konkurenata, piše Nova ekonomija.
 
Prošle sedmice, ministar turizma Husein Memić izjavio je da je "u turizmu koji se stalno razvija i donosi sve veći devizni priliv, dosta i sive ekonomije, a da su najveći problem korisnici privatnog smeštaja i strane platforme koje kod nas rade nelegalno".
Posebna pažnja usmerena je ka platformi Booking, a ministar je rekao da je državni aparat čak razmatrao da ukine rad ove kompanije u Srbiji.
 
"Razgovarali smo sa platformom booking.com koji imaju predstavništvo u Hrvatskoj, oni su dolazili ovde i dali smo neke predloge kako bi trebalo da se radi. O tome smo razgovarali i sa drugim stranim adresama, čak smo mislili da je rešenje da booking.com ugasimo, kao što su neke zemlje već uradile, ali stručnjaci su nam rekli da je to nemoguće jer će oni uvek naći kanal kako da dođu do naših građana", rekao je on.
Šta kaže Booking?
 
U odgovorima za Novu ekonomiju Booking navodi kako su spremni na saradnju sa nadležnim organima kako bi edukovali svoje partnere (izdavaoce smeštaja) o njihovim zakonskim obavezama.
 
"Prilikom prijavljivanja za oglašavanje smeštaja na našoj platformi, pružaoci usluga moraju prihvatiti naše uslove korišćenja, potvrđujući da imaju zakonsko pravo da iznajmljuju svoj smeštaj", navode u ovoj kompaniji.
 
Isto tako, dodaju kako Booking ima i uspostavljen pouzdan proces kojim nadležni organi mogu prijaviti eventualne nepravilnosti u vezi sa oglašenim objektima, a da će oni brzo reagovati i ukloniti objekte ako se utvrdi da ne posluju u skladu sa lokalnim zakonima.
 
U razgovoru za Novu ekonomiju, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), ističe kako "siva ekonomija predstavlja veliki problem i to ne samo u domenu privatnog smeštaja, već i u domenu agencijskog rada s obzirom na to da na društvenim mrežama ima na desetine, čak stotine organizatora putovanja koji prodaju putovanja, a nisu registrovani u propisanom registru i ne plaćaju obaveze prema državi".
 
Država je zakonom uredila da svako ko pruža usluge smeštaja mora biti registrovan i mora u paušalnom iznosu plaćati porez.
 
On navodi primer kako je za stan u Beogradu porez u proseku od 600 do 700 evra godišnje – što za nekog ko se time bavi "i nije preterani trošak".
 
Seničić, međutim, objašnjava da problem sa sivom zonom delom postoji i zbog niskih prekršajnih kazni, pri čemu posebno ističe oglašavanje platformi za iznajmljivanje smeštaja na društvenim mrežama.
 
"U slučaju da se 'uhvate prestupnici', inspekcija može da im naplati paušalnu kaznu koja iznosi oko 60.000 dinara, ali ovo nas dovodi do toga da čovek koji radi taj posao shvati da mu se više isplati da plati dve ili tri kazne godišnje, nego da uđe u proceduru registracije u sistemu i plaćanja poreza", objašnjava Seničić.
 
To je, navodi on, pre svega "problem za sigurnost putnika, jer tu nema kontrole po pitanju kvaliteta usluga".
 
"Mi smo do sada uočili na desetine, a moguće da ih ima više od toga, stanova i kuća koje se izdaju, a uopšte nisu usklađene sa propisima i zakonom – gde se javlja ‘greška’ Bookinga koji dozvoljava da se takvi objekti nađu u ponudi na njihovoj platformi", kaže Seničić.
  • Sale

    17.10.2024 22:13
    Uveati progresivnu stopu oporezivanja nekretnina. Pa tako za drugu, treću i svaku narednu papreno naplaćivati tako da ne bude isplativo mešetariti i živeti od rentiranja. Sa druge strane na taj način će se sprečiti i pranje para kupovinom nekretnina,sto će sve dovesti do pada cene kvadrata.
    2. Zaposliti mlade inspektore koji će koristiti istu tu platformu da otkriju i kažnjavaju one koji krše zakon. Booking vam napravi bazu rentijera koje treba proveriti, a vi biste da ga ugasite!????
  • @Jovan

    17.10.2024 22:02
    Drzava cuti na izdavanje stanova jer se time kupuje socijalni mir u neku ruku. Ako nagaze sve stanodavce redom, cene ce otici na gore za iznos poreza. Stanodavac ce uzeti onu cifru koju zeli, a onaj koji zakupljuje ce platiti tu cenu plus porez. Stvarno nije tesko sabrati 2 i 2.
  • Бв

    17.10.2024 21:46
    Бв
    Закупопримац ће све плаћати кроз закуп. Ово че довести до још драстичније скупље ренте од ове које имамо! Али ако ова власт жели да се обрачуна са сивом економијом од које многе породице живе суочиће се са масовном паду подршке и брзо ће изгубити власт! Ово су пробни балони и чисто сумњам да ће све ово спровести у дело док не уђемо у ЕУ. Али тада је и пожељно радити све чисто јер има довољно простора за приходовање јер иза сваког постоји капиталистички закон који се не крши ни у ратном стању јер нема користи!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.