Indija postala drugi najveći dobavljač sankcionisanih tehnologija za Rusiju

Indija je postala drugi najveći dobavljač sankcionisanih tehnologija Rusiji, objavio je Blumberg, pozivajući se na izjave američkih i evropskih zvaničnika.
Indija postala drugi najveći dobavljač sankcionisanih tehnologija za Rusiju
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prema pisanju agencije, indijski izvoz mikročipova, čipova i alatnih mašina premašio je 60 miliona dolara u aprilu i maju, dvostruko više u odnosu na prethodne mesece, a porastao je na 95 miliona dolara u julu.
 
Po ovom pokazatelju ispred Indije je samo Kina.
Prema poslednjim podacima, skoro petina tehnologija koje ulaze u ruski vojno-industrijski kompleks tamo stiže preko Indije, prenosi američka agencija.
 
Podseća da je izvoz većine robe dvostruke namene direktno u Rusiju zabranjen, pa je ona prinuđena da ih kupuje u trećim zemljama ponekad od podružnica zapadnih firmi ili mreža posrednika.
U isto vreme, dok zapadni saveznici pokušavaju da ograniče neke od ovih ruta kroz Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate, pojavili su se novi centri, kao što su Indija, Malezija i Tajland, tvrde zvaničnici upoznati sa ovim pitanjem. Ključni faktor u ovoj promeni, kažu zvaničnici, je ogromna zaliha rupija koju je Rusija prikupila prodajom nafte.
 
Ova povećana saradnja sa Rusijom učinila je Indiju metom sankcija Evropske unije i SAD poslednjih meseci.
 
Tako je u julu zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo napisao pismo visokim zvaničnicima Konfederacije indijske industrije, u kojem je upozorio indijske kompanije na sankcije ukoliko budu poslovale sa ruskim vojno-industrijskim kompleksom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Meta otpušta zaposlene u Votsapu i Instagramu

Američka kompanija Meta je saopštila da je otpustila deo zaposlenih koji su radili na njenim društvenim aplikacijama Votsap i Instagram da bi "svoje resurse uskladila sa strateškim ciljevima".

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.