Nemačke kompanije zadovoljne četvorodnevnom radnom nedeljom

Nemačke kompanije su zadovoljne probnim uvođenjem četvorodnevne radne nedelje koja je, između ostalog, povoljno delovala na fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih.
Nemačke kompanije zadovoljne četvorodnevnom radnom nedeljom
Foto: Pixabay
Pokazatelji finansijskog učinka, kao što su prihod i profit, ostali su u celini stabilni uprkos smanjenju broja radnih sati, što ukazuje na izvesno povećanje produktivnosti.
 
Skoro tri četvrtine kompanija od ukupno 45, koliko ih je učestvovalo u šestomesečnom eksperimentu, saopštilo je da se neće vratiti na tradicionalnu petodnevnu radnu nedelju, prenosi Blumberg.
Kako se navodi, samo dve velike firme su bile prinuđene da napuste eksperiment zbog "ekonomskih poteškoća ili nedostatka interne podrške".
Nemačka se, kao i druge zapadne ekonomije, suočava sa demografskim problemima. Očekuje se da će više od sedam miliona ljudi napustiti nemačko tržište rada do 2035. godine, a stopa nataliteta i imigracija nisu dovoljni da bi se nadoknadilo ubrzano starenje stanovništva.
 
Rezultati studije u najvećoj evropskoj ekonomiji su u skladu sa zaključcima sličnih pilot projekata koji su ranije sprovedeni u Velikoj Britaniji, Portugaliji i Južnoj Africi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Meta otpušta zaposlene u Votsapu i Instagramu

Američka kompanija Meta je saopštila da je otpustila deo zaposlenih koji su radili na njenim društvenim aplikacijama Votsap i Instagram da bi "svoje resurse uskladila sa strateškim ciljevima".

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.