Biće prepolovljen broj banaka: "Srbija je veoma srećna jer ih ima mnogo"

U Srbiji posluje 20 banaka, ali struktura bankarskog tržišta ukazuje da će se nastaviti ukrupnjavanje i broj bi mogao da se prepolovi, objavio je Forbs Srbija.
Biće prepolovljen broj banaka: "Srbija je veoma srećna jer ih ima mnogo"
Foto: Beta/AP (Bojan Slavković)
Sada dominiraju banke Inteza, OTP, Rajfajzen, Unikredit, NLB, Poštanska štedionica, AIK, Erste i Eurobanka.
 
Direktor direktorata za akvizije i integraciju u OTP banci Gabor Kolić ocenio je za Forbs Srbija da bi trebalo da se konsoliduje tržište.
 
"S jedne strane, Srbija je veoma srećna jer ima mnogo banaka sa pristojnim tržišnim udelom. Sa akademskog stanovišta moglo bi se oceniti kao tržište s veoma velikom konkurencijom jer je tu osam do 10 većih igrača što nije slučaj s drugim tržištima gde je manje dominantnih učesnika, a neki drže i polovinu tržišta", rekao je Kolić za Forbs.
Naveo je da u Srbiji ni najveće banke nemaju 20 odsto tržišnog udela, pa čak ni OTP banka i da će "osam do 10 banaka preživeti".
 
Kolić je rekao da će ostalih 10 banaka "možda morati da traže šansu na nekom uskom, specijalizovanom tržištu i da će biti ili kupljene ili će prestati da postoje".
 
"Te banke ili će zadržati nisku profitabilnost ili će biti u gubicima. To je moj osećaj oko tržišta Srbije. I na nekim drugim tržištima centralne i istočne Evrope je isto", istakao je Kolić.
OTP banka, iako je bila veoma aktivna od 2000. i kupila 25 banaka, napustila je tržišta Rumunije i Slovačke.
 
"Ako ste deseti i imate mali profit, vlasnici će odlučiti da izađu sa tržišta, pre ili kasnije. To se i nama desilo i logično je bilo da napustimo Rumuniju jer smo imali 2,6 odsto tržišta, dok su prve tri banke bile iznad 10 procenata", objasnio je Kolić.
 
U Slovačkoj je ta banka, kako je rekao, imala udeo od 1,7 odsto, dok su tri banke dominirale. To tržište je, prema njegovim rečima, postalo loše za male i srednje banke i poslovodstvo banke nije videlo bilo kakvu šansu da ih dostigne i zato je doneta odluka da se napusti.
 
Kolić je istakao da se po nekoliko parametara može prepoznati koje bi zemlje mogle da budu interesantne novim bankama za ulazak, pre svega kroz akvizicije.
 
Jedan od tih pokazatelja je, kako je rekao, ekonomski rast zemlje, a ono što banke-kupci nastoje jeste da uđu u prve tri na tržištu.
 
Kolić je naveo da je to cilj i OTP-a i da zbog toga ne posluje na nekim manjim tržištima - BiH, Severne Makedonije i Kosova.

Teme

banke
  • Servia

    21.10.2024 12:22
    Ako prepolovite broj kockarnica i dalje ce ih biti previse
  • Koferce

    21.10.2024 12:05
    Divota
    Znaci i ovde cemo imati monopol pa ce i ovako preskupe bankarske usluge biti jos skuplje!
  • Potrošač

    21.10.2024 11:50
    koje će se ugasiti
    A koje će još to banke OTP da kupi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Meta otpušta zaposlene u Votsapu i Instagramu

Američka kompanija Meta je saopštila da je otpustila deo zaposlenih koji su radili na njenim društvenim aplikacijama Votsap i Instagram da bi "svoje resurse uskladila sa strateškim ciljevima".

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.