Kina u septembru izvezla više od 60.000 električnih vozila u EU

Kina je u septembru izvezla više od 60.000 električnih vozila u Evropsku uniju, a isporuke su skočile na drugi najviši nivo u istoriji pred najavljeno uvođenje dodatnih carina krajem oktobra.
Kina u septembru izvezla više od 60.000 električnih vozila u EU
Foto: Pixabay
Kineske kompanije su prošlog meseca isporučile 60.517 električnih vozila u EU, što je 61 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, prenosi Bloomberg.
 
Prethodni vrhunac kineskog izvoza EV u Evropsku uniju je zabeležen u oktobru 2023, odnosno u periodu kada je Evropska komisija pokrenula istragu o kineskim subvencijama za proizvodnju električnih automobila.
Države Evropske unije glasale su 4. oktobra za uvođenje novih carina do 35 odsto na električna vozila koja su proizvedena u Kini, a deset zemalja članica, među kojima su Francuska, Italija i Poljska, podržale su tu meru.
 
Kina i Evropska unija nadalje pregovaraju o alternativnom rešenju ovog problema, ali očekuje se da će carine stupiti na snagu krajem oktobra.
Izvršni direktor nemačkog proizvođača automobila Mercedes Ola Kelenius pozvao je Evropsku uniju da odloži uvođenje dodatnih carina kako ne bi ugrozila pomenute pregovore između Brisela i Pekinga.
 
"Potrebno nam je više slobodne trgovine umesto trgovinskih barijera", istakao je čelnik Mercedesa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Meta otpušta zaposlene u Votsapu i Instagramu

Američka kompanija Meta je saopštila da je otpustila deo zaposlenih koji su radili na njenim društvenim aplikacijama Votsap i Instagram da bi "svoje resurse uskladila sa strateškim ciljevima".