Srbija ima novi gasni dogovor sa Rusijom: Šta nam on donosi?

Novi dogovor Srbije o nabavci ruskog gasa podrazumeva obračun cene po naftnoj formuli, što se za Srbiju do sada ispostavilo kao dobro rešenje, tvrde stručnjaci za energetiku.
Srbija ima novi gasni dogovor sa Rusijom: Šta nam on donosi?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je, gostujući na RTS, da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio gasni aranžman i da je za ovu zimu obezbeđen gas po veoma dobrim cenama.
 
Prema njegovim rečima, Srbija će nabavljati šest miliona kubnih metara gasa dnevno, plus dva miliona za ruske kompanije u Srbiji (Petrohemiju, TETO Novi Sad, TETO Pančevo i NIS), a bilo je reči i o dodatnim količinama od tri milona kubnih metara.
 
"Očekujem da uz određene kompromise za stvari iz prošlosti krenemo u razgovore o dugoročnom aranžmanu sa Ruskom Federacijom", poručio je Vučić.
Da li će i novi dogovor dve strane biti jednako povoljan za Srbiju teško je prognozirati, ali generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić smatra da se novi ugovor za kupovinu gasa neće mnogo razlikovati od postojećeg.
 
"Cena je vezana za cenu nafte na svetskom tržištu, a ona se nije mnogo menjala", pojašnjava on.
 
Vuletić ističe da je dobro to što će ugovor biti potpisan na duži vremenski period.
 
"Teško je komentarisati cenu gasa po kojoj ga mi kupujemo, jer druge zemlje to drže kao poslovnu tajnu. Vredi jedino uporediti je sa toplotnom vrednosti drugih energenata", navodi sagovornik lista Danas.
 
Cena koju mi plaćamo, prema njegovim rečima, svakako je niža.
 
"Upoređujući sa cenom nafte na svetskom tržištu, cena gasa koji mi plaćamo je niža, a kada se doda i rafinerijska prerada nafte, onda je cena gasa koji se koristi u kupovnom obliku još niža, odnosno dobra za nas. A ako je uporedimo sa tržišnom vrednošću tečnog prirodnog gasa na svetskom tržištu, ona je tri puta niža", pojašnjava Vuletić.
 
Što se tiče snabedevenosti, on potvrđuje da je ona na dobrom nivou.
 
"Sledeća sezona je dobro obezbeđena, jer imamo standardan dnevni prijem gasa, kao i rezervu u Banatskom Dvoru i u mađarskom skladištu", navodi Vuletić.
 
Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor ukazuje da cena i za dosadašnji trogodišnji gasni aranžman nije bila transparentna. On se osvrnuo na izjavu Vučića da je u nedelju gas na TTF koštao 440 dolara, a da bi za Srbiju gas koštao 323 dolara.
 
"Ako pogledamo prosek ovogodišnjih cena prirodnog gasa na najreprezentativnijem tržištu TTF u Holandiji, prosek cena se kreće upravo oko cene koju je predsednik naveo kao onu koju bismo platili", tvrdi Kapor.
 
Pored toga, on naglašava i drugi problem.
 
"Vlada Srbije nastavlja sa energetskom politikom u domenu prirodnog gasa, koja je plastično prikazana u popularnom stripu Alana Forda čiji jedan od junaka Superhik 'otima od siromašnih da bi dao bogatim'", ukazuje Kapor.
To se, kako obrazlaže, odnosi na nastavak politike subvencionisanja cena prirodnog gasa za građane koji ga koriste za grejanje njihovih domaćinstva.
 
"Ako uzmemo u obzir da je to, komparativno gledajući, 'manje siromašni' ili 'bogatiji' deo stanovništva Srbije, većina građana koji koriste ogrevno drvo kao osnovni energent za grejanje u kontinuitetu subvencionišu manjinski, bogatiji deo građana", upozorava Kapor.
 
On smatra da takav scenario ima i političku pozadinu.
 
"Kao konsekvenca takve politike, prouzrokovala se veštačka 'zavisnost' uvoza tog energenta, da bi se zadržala bliskost političko/ekonomskih elita dve države, dok se javnosti nameće medijski narativ o 'geopolitčkoj opravdanosti' neuvođenja sankcija Rusiji", zaključuje Kapor.
  • Sadjanin

    23.10.2024 13:03
    "Ako uzmemo u obzir da je to, komparativno gledajući, 'manje siromašni' ili 'bogatiji' deo stanovništva Srbije, većina građana koji koriste ogrevno drvo kao osnovni energent za grejanje u kontinuitetu subvencionišu manjinski, bogatiji deo građana", upozorava Kapor."

    Kako tacno vlada "subvencionise" domacinstva koja se greju na gas time sto je dogovorila cenu sa Rusima. Ja koliko znam i mi sto smo na CG i moji prijatelji koji se greju na gas papreno to placamo. Tako da ovi "analiticari" i "strucnjaci " ponekad pricaju samo da bi rekli nesto ma koliko to glupo bilo.
  • Izvidjac Futog

    23.10.2024 12:47
    Odlicno
    Odlicno !Idemo dalje .Niko nas nebi tako razumeo.Nasu poziciju geopoliticku.Sve velike sile gledaju prvenstveno svoj interes.A Rusija gleda malo manje od ostalih .Pogotovo kada je Srbija u pitanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Meta otpušta zaposlene u Votsapu i Instagramu

Američka kompanija Meta je saopštila da je otpustila deo zaposlenih koji su radili na njenim društvenim aplikacijama Votsap i Instagram da bi "svoje resurse uskladila sa strateškim ciljevima".