Mercedes i Audi proveravaju optužbe radnika Jure za torturu

Giganti nemačke automobilske industrije ozbiljno shvataju optužbe radnika zbog uslova rada u leskovačkoj Juri. U Mercedesu navode da su pokrenuli reviziju.
Mercedes i Audi proveravaju optužbe radnika Jure za torturu
Foto: Screenshot (Insajder)
"Da sad Nemce pustimo da vide šta se radi, kako se radi kod nas u pogonu, verovatno bi ljudi pobegli kroz ventilaciju", kaže za "Vreme" Predrag Stojanović koji vodi sindikalnu organizaciju u pogonu Jure u Leskovcu.
 
Stojanović je ovog juna predvodio i štrajk, a u martu ove godine ga je Apelacioni sud u Nišu vratio na posao nakon što je dobio otkaz, navodno jer se bavi sindikalnim organizovanjem.
Pogoni Jure iz Srbije isporučuju kablove za automobile i gigantima industrije kakvi su Mercedes i Audi.
 
Ovi su pak dužni da motre na poštovanje ljudskih prava kod svojih dobavljača – na to ih je obavezao nemački Zakon o lancima snabdevanja koji je stupio na snagu početkom prošle godine.
 
Giganti nemačke automobilske industrije ozbiljno shvataju optužbe radnika zbog uslova rada u leskovačkoj Juri. U Mercedesu  navode da su pokrenuli reviziju.
 
"Kod nas je postalo normalno da ne smeš da ideš u WC. Da se stiskaš, stiskaš, stiskaš, da su ljudima bešike propale", priča Stojanović o radu u Juri zbog kojeg se Samostalni sindikata metalaca Srbije požalio Mercedesu i Audiju.
 
U prepisci u koju je Vreme imalo uvid, sindikalci pišu da se u Juri sistematski krši pravo na sindikalno okupljanje, da su radnici iznureni i očajno plaćeni, da su izloženi opasnim hemikalijama, da je firma kršila pravo na štrajk tako što je upošljavala dodatne radnike da zamene štrajkače.
 
U Audiju kažu da "proveravaju okolnosti" u Juri, a u Mercedesu da su stvar shvatili ozbiljno i "primorali dostavljača da pruži objašnjenje".
 
"Dodatno smo angažovali nezavisnu revizorsku kuću da sprovede međunarodno priznatu procenu održivosti. Postupak još nije završen", navodi Mercedes u odgovorima za "Vreme". Dodaje se da će, ako bude potrebe, preduzeti mere kako bi se dobavljač pridržavao standarda.
 
Iz Jure su ignorisali upit o optužbama radnika i potezima nemačkih firmi.
 
Nije da su sindikalci preskočili domaće institucije, naprotiv. Inspekcija rada ih je ovog juna obavestila da je obavila kontrolu u Juri i podnela dva zahteva za prekršajne postupke.
 
Jedan zbog zapošljavanja dvanaest radnika koji je trebalo da "odmene" štrajkače, a drugi jer "pojedini zaposleni nemaju nedeljni odmor u trajanju od 24 sata ili dnevni odmor u trajanju od 12 sati" čime su prekršeni i Zakon o štrajku i Zakon o radu.
 
"Sve to oni utvrde, ali tu staje", kaže Stojanović. 
  • w/e

    23.10.2024 17:44
    cool
    Ono kada revizor u Nemackoj privatnoj firmi ima veci uticaj nego ceo Srpski drzavni aparat. Siguran sam da su nase inspekcije vec nekoliko puta izlazile na teren i ustanovile da nema prekrsaja.
  • Shojne

    23.10.2024 17:23
    Ma jok
    Ma jok, nek' pitaju predsednika, sve je ok.
  • Zamenik zamenika

    23.10.2024 17:19
    E to je EU. Vidite li šta su Evropski standardi, poštovanje ljudskih prava, prava radnika i vladavina prava i zakona?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Meta otpušta zaposlene u Votsapu i Instagramu

Američka kompanija Meta je saopštila da je otpustila deo zaposlenih koji su radili na njenim društvenim aplikacijama Votsap i Instagram da bi "svoje resurse uskladila sa strateškim ciljevima".