Srbija za "rafale" dala prvu ratu od 417 miliona evra - ukupno treba da plati 2,7 milijardi evra

Srbija je 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda, platila prvu ratu od 417 miliona evra za nabavku francuskih vojnih aviona "rafal".
Srbija za "rafale" dala prvu ratu od 417 miliona evra - ukupno treba da plati 2,7 milijardi evra
Foto: Beta/AP
To piše nedeljnik Radar, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.
 
Toliko je državu koštala samo prva rata od 15 odsto po osnovu 2,7 milijardi evra vrednog ugovora o nabavci 12 francuskih vojnih aviona "rafal", koji su u prisustvu predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, tokom Makronove posete Beogradu 29. avgusta potpisali ministar odbrane Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor francuske kompanije Daso.
Ugovor o kupovini "rafala" potpisan je u trenutku kada u originalnom budžetu nije bio planiran nijedan dinar za tu nabavku, pa je Vlada Srbije naknadno, kroz rebalans, morala tu stavku da ubaci na rashodnu stranu budžeta.
 
Taj trošak značajno je uvećao i očekivani minus u budžetu na 2,2 milijarde evra. Toliki deficit od oko 2,9 odsto BDP ima posebnu specifičnu težinu ako se ima u vidu da su do početka septembra ukupni prihodi budžeta bili za 130 miliona evra veći od rashoda, piše Radar.
Kupovina "rafala" knjižena je kao jedan od najvećih "kapitalnih projekata" u kapitalnom delu budžeta Ministarstva odbrane, a u analizi izmenjenog plana prihoda i rashoda države Fiskalni savet je primetio novu stavku u budžetu od 48,6 milijardi dinara.
 
S obzirom na to da je već bilo najavljeno da se rebalans delom priprema i zbog nabavke aviona iz Francuske, a te stavke nije bilo u originalnom budžetu, u Fiskalnom savetu su zaključili da "nema sumnje da se radi o prvoj rati za 'rafale'", navodi Radar.
  • Max

    24.10.2024 12:26
    Klasičan reket.Pare odoše u Ukrajinu...
  • Hm

    24.10.2024 12:23
    .. a decu lečimo SMS-om
    Ma nema veze, idemo svi zajedno: Veseli se srpski roBe!
  • Stf

    24.10.2024 12:15
    ...
    Bolje da smo uzeli nove Migove ili Suhoje nego ove zapadnjacke preskupe i bar malo losije od ruskih ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Meta otpušta zaposlene u Votsapu i Instagramu

Američka kompanija Meta je saopštila da je otpustila deo zaposlenih koji su radili na njenim društvenim aplikacijama Votsap i Instagram da bi "svoje resurse uskladila sa strateškim ciljevima".