Pojačan nadzor u pranju novca za četiri zemlje, među njima i Liban

Globalno telo za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (GAFI) dodalo je Alžir, Angolu, Obalu Slonovače i Liban na svoju "sivu listu" pojačanog nadzora.
Pojačan nadzor u pranju novca za četiri zemlje, među njima i Liban
Foto: Pixabay
To je objavila ta organizacija posle plenarnog sastanka u Parizu.
 
Organizacija je, međutim, skinula Senegal sa te liste posle sastanka održanog u Parizu ove nedelje.
 
Nijedna zemlja nije dodata na "crnu listu" GAFI koja uključuje Iran, Severnu Koreju i Mjanmar.
"Naravno svesni smo izuzetno teške situacije sa kojom se trenutno suočava Liban", rekla je predsednica organizacije Elisa de Anda Madraso, koja je iz Meksika.
 
Ona je naglasila da status Libana na sivoj listi ne treba da sprečava pomoć koja se upućuje toj zemlji.
 
"GAFI ne poziva na kontra mere i radimo na tome da garantujemo da kanali humanitarne pomoći ostanu otvoreni za tu zemlju", rekla je ona.
Ona je ukazala da je "određena fleksibilnost" data zemlji za rokove sprovođenja akcionog plana i izrazila žaljenje zbog gubitaka ljudskih života u regionu.
 
Ona je takođe naglasila da proces stavljanja neke zemlje na sivu listu nije "kaznena mera".
 
"Radi se više o tome da se zemlja uputi ka putu poboljšanja. Sve ove zemlje su aktivno sarađivale sa svojim regionalnim telima i sa GAFI da izrade akcioni plan", rekla je ona.
 
Posle posete Senegalu u avgustu organizacija je skinula tu zemlju sa sive liste "pojačanog nadzora".
Predsednica je potvrdila da su donete znatne mere da se odgovori na tačke iz akcionog plana, konkretno u jačanju kapaciteta istrage i sudskog gonjenja slučajeva pranja novca vezanih za korupciju.
 
Delegati koji predstavljaju više od 200 članova te svetske mreže i organizacija koje imaju status posmatrača, među kojima je Međunarodni monetarni fond, Ujedinjene nacije, Svetska banka, Interpol, i Egmont grupa učestvovali su na sastancima.
  • Žile

    26.10.2024 09:09
    A, Srbija? Money laundry tiger? Ovde se mašina okreće na 10.000 rpm.
  • Zemlja čudesa

    26.10.2024 08:16
    I ovo je američka agencija za kontrolu novca, samo joj tepaju da je "međunarodna".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Firma iz Abu Dabija zvanično kupila Jetel

Grupa PPF, u čijem vlasništvu je i operator Jetel, uspešno je zaključila proces prethodno najavljene prodaje više od 50 odsto akcija svojih kompanija u Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.