Direktorka MMF-a poziva centralne banke da budu oprezne oko smanjenja kamatnih stopa

Vlade širom sveta treba da ponovo izgrade fiskalni kapacitet, a centralne banke treba da pažljivo razmisle o vremenu smanjenja kamatnih stopa, izjavila je direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva.
Direktorka MMF-a poziva centralne banke da budu oprezne oko smanjenja kamatnih stopa
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ona je, tokom godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu, istakla da je, kratkoročno gledano, fokus na fiskalnu stranu neposredan prioritet, preneo je Rojters.
 
"Fiskalni baferi su iscrpljeni, ali su zato fiskalni pritisci visoki", rekla je Georgijeva.
Prema njenim rečima, centralne banke treba da "ostanu pažljive, da se oslone na dokaze i pažljivo da prate podatke kako bi se uverile da ne smanjuju stope ni prerano ni prekasno".
 
Direktorka MMF-a izjavila je da su prognoze globalnog rasta sve niže, dok globalni javni dug raste.
"Revidiramo prognoze na sve niže i niže iznose tokom godina, a istovremeno, predviđamo da će globalni javni dug nastaviti da raste, uz rizik da bi javni dug koji iznosi 100 biliona dolara mogao da premaši našu početnu projekciju za čak 20 odsto svetskog BDP-a u negativnom scenariju širom sveta", rekla je Georgijeva.
 
Kazala je da više otplate kamata gutaju rastući deo fiskalnih prihoda, a posebno u zemljama sa niskim dohotkom i tržišnim privredama u razvoju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Firma iz Abu Dabija zvanično kupila Jetel

Grupa PPF, u čijem vlasništvu je i operator Jetel, uspešno je zaključila proces prethodno najavljene prodaje više od 50 odsto akcija svojih kompanija u Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.