Američke kompanije umereno zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji

Članice Američke privredne komore u Srbiji umereno su zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji dajući joj ocenu tri na skali od jedan do pet, sa postepenim trendom rasta broja zadovoljnih članica.
Američke kompanije umereno zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji
Foto: Pixabay (ilustracija)
Istraživanje AmCham o poslovnoj klimi i poverenju investitora "Dvanaesto prolazno vreme", u kojem je učestvovalo 155 kompanija, pokazalo je da je zadovoljnih ove godine najviše, a nezadovljnih najmanje od kada se istraživanje sprovodi.
 
Mala i mikro preduzeća koja nisu članovi AmCham ocenjuju poslovnu klimu nešto nižom ocenom - 2,8.
Rezultati poslovanja u ovoj godini za članice AmCham i za mala i mikro preduzeća su dobre i bolji su od prošlogodišnjih.
 
Rast poslovanja u narednoj godini i nove investicije očekuje dve trećine članica AmCham, dok polovina veruje da će doći i do povećanja broja zaposlenih.
Kao i prethodnih godina za članice tog poslovnog udruženja najveći izazov za poslovanje je dostupnost radne snage, dok visoka inflacija značajno gubi na važnosti, ali je taj rizik i dalje prisutan.
 
Članice AmCham-a za bolju ocenu poslovne klime od Vlade Srbije očekuje posvećenost institucionalnim reformama i obrazovanju.
 
Prioriteti za dugoročni rast su, kako je istaknuto, ulaganje u obrazovanje i modernizacija radnog zakonodavstva, smanjenje korupcije i sive ekonomije, vladavina prava i efikasnost pravosuđa, digitalna transformacija i razvoj e-uprave, sprovođenje zelene agende.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Firma iz Abu Dabija zvanično kupila Jetel

Grupa PPF, u čijem vlasništvu je i operator Jetel, uspešno je zaključila proces prethodno najavljene prodaje više od 50 odsto akcija svojih kompanija u Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.