Proizvođači jabuka: Rod manji oko 40 odsto, cena ne pokriva troškove

Direktor zadruge jabuka "Voćar" iz Slankamena Nikola Kotarac rekao je da je rod tog voća ove godine manji za oko 40 odsto i da cena od 50-60 dinara po kilogramu ne pokriva troškove proizvodnje.
Proizvođači jabuka: Rod manji oko 40 odsto, cena ne pokriva troškove
Foto: Pixabay
"U okviru zadruge 'Voćar' udruženo je voćnjaka koji se prostiru na oko 600 hektara. Prinos je ove godine manji oko 40 odsto, cena na veliko je oko 50-60 dinara po kilogramu što ne poriva troškove proizvodnje", rekao je Kotarac.
 
Dodao je da proizvođači jabuka već tri godine ne mogu da pokriju troškove proizvodnje.
"Voćar" je, kako je rekao, dosta investirao u proizvodnju jabuka, kupovinom hladnjače, postavljanjem zaštitnih mreža i solarnih panela.
 
Kotarac je naveo da je proizvodnja jabuka u "ozbiljnim problemima kao i cela poljoprivreda" i da im je težak položaj, ne samo zbog niske cene, već i velikog pritiska uvoznog lobija.
Zbog toga, kako je rekao, "Voćar" još ne prodaje jabuke jer čeka povoljniju cenu od 50-60 dinara po kilogramu na veliko i na domaćem, a toliko koštaju i na inostranom tržištu.
 
"Uvoznički lobi je jak, građani Beograda jedu jabuke iz Poljske. Domaći proizvođači ove godine neće obraditi i orezati neke voćnjake jer se proizvodnja ne isplati", rekao je Kotarac.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Island skratio radnu nedelju - ovo su rezultati

Islandska ekonomija nadmašuje ekonomiju većine evropskih država nakon uvođenja kraće radne sedmice u celoj zemlji, bez snižavanja plata, pokazuju upravo objavljeni rezultati istraživanja.

Firma iz Abu Dabija zvanično kupila Jetel

Grupa PPF, u čijem vlasništvu je i operator Jetel, uspešno je zaključila proces prethodno najavljene prodaje više od 50 odsto akcija svojih kompanija u Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.