Folksvagen planira da zatvori najmanje tri fabrike u Nemačkoj

Kompanija Folksvagen je saopštila da planira zatvaranje barem tri fabrike u Nemačkoj.
Folksvagen planira da zatvori najmanje tri fabrike u Nemačkoj
Foto: Pixabay (ilustracija)
Šefica saveta zaposlenih Danijela Kavalo rekla je na sastanku sa radnicima Folksvagena u sedištu kompanije u Volfsburgu da menadžment takođe planira rezove na drugim lokacijama, uz obećanje da će se odupreti tim planovima, prenela je nemačka novinska agencija DPA.
 
Folksvagen ima oko 120.000 zaposlenih u 10 fabrika u Nemačkoj. 
Nije bilo komentara iz same kompanije o ovim planovima.
 
Folksvagen je početkom septembra saopštio da je stanje u automobilskoj industriji takvo da se ne može isključiti zatvaranje fabrika u matičnoj zemlji i da se mora odustati od obećanja o zaštiti radnih mesta bez otpuštanja do 2029. godine.
Generalni direktor Oliver Blume kao razloge naveo je nove konkurente koji ulaze na evropska tržišta, sve lošiju poziciju Nemačke kao proizvodne lokacije i "potrebu da se deluje odlučno".
 
Evropski proizvođači automobila suočavaju se sa povećanom konkurencijom jeftinih kineskih električnih automobila. Folksvagen je prošlog meseca saopštio da polugodišnji rezultati kompanije pokazuju da neće postići cilj od 10 milijardi evra uštede do 2026. godine.
 
Industrijski sindikat IG Metall oštro je kritikovao najavljene planove za zatvaranje fabrika.
 
"Očekujemo da će Folksvagen i njegovo rukovodstvo za pregovaračkim stolom, umesto fantazija o smanjenju, skicirati održive koncepte za budućnost", rekao je lider regionalnog sindikata Thorsten Groger.
 
Pregovori o platama između Folksvagena i sindikata trebalo bi da budu nastavljeni u sredu.
  • predrag

    28.10.2024 13:31
    Jbg, skupi ne-ruski energenti.
    Plus mora da se izdvaja puuuno para za sirenje Nato uticaja, Ukrajina ..

    Ali valjda ce im Srb pokriti gubitke ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Island skratio radnu nedelju - ovo su rezultati

Islandska ekonomija nadmašuje ekonomiju većine evropskih država nakon uvođenja kraće radne sedmice u celoj zemlji, bez snižavanja plata, pokazuju upravo objavljeni rezultati istraživanja.

Firma iz Abu Dabija zvanično kupila Jetel

Grupa PPF, u čijem vlasništvu je i operator Jetel, uspešno je zaključila proces prethodno najavljene prodaje više od 50 odsto akcija svojih kompanija u Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.