On je rekao da je mraz između 18. i 19. marta uništio oko 80 odsto kajsija i oko 65 do70 odsto ranih trešanja "kordija".
"To je bio najjači mraz za poslednjih 20 godina. Zahvatio je Šumadiju i čak ga je bilo i na jugu. I oblačinsku višnju na brdima, koja je otporna na niske temperature, ali je ove godine zbog, do tada lepog vremena, višnja ranije razvila pupoljke", rekao je Keserović.
Dodao je da je drugi mraz, u noći između 6. i 7. aprla, "dotukao" kajsije čak i na brdima Fruške gore i zahvatio Šumadiju gde je smrzao jabuke, najviše sorte "ajdared", čak 70 odsto, zatim kruške i šljive.
Keserović je rekao je godišnji prosek proizvodnje voća u Srbiji od 2000. do 2023. bio 1,466 miliona tona, da je prošle godine bilo 1,25 miliona tona, a da će ove godine moći da se računa sa oko 1,1 do 1,15 miliona tona.
"Kada izmrznu vodeće voćarske kulture, kao što su šljiva, jabuka i višnja, to je značajan udarac na proizvodnju voća", kazao je on.
Naveo je da je ove godine, bez obzira na prošlogodišnju sušu, voće dobro cvetalo, a mogli su da ga spasu samo voćari koji imaju zaštitni antifrost sistem.
On je rekao i da na temperaturi od minus pet-šest Celzijusovih stepeni, ne pomaže čak ni zadimljavanje, paljenjem bala slame, kao ni prskanje 24 sata pre mraza, kombinacijom algi i aminokiselina.
Keserović je naveo i da mrazevi nisu došli sa hladnim talasom u jednom pravcu, nego su se širili na sve strane, pa je zato stradalo i voće na većim nadmorskim visinama.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 5
dz0
Zamenik zamenika
Zemlja čudesa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar