"Iv Sen Loran" otvara ovogodišnji FEST

Ostvarenje o slavnom kreatoru Ivu Sen Loranu u režiji Bertrana Bonela svečano otvara 43. FEST, saznaje RTS.
Ostvarenje o slavnom kreatoru Ivu Sen Loranu u režiji Bertrana Bonela svečano otvara 43. FEST, saznaje RTS.

Beogradska revija filmova počinje 27. februara i traje do 8. marta. Ovogodišnji slogan je "U sazvežđu pobednika".

Raskošan film za početak beogradskog festivala o neponovljivom modnom revolucionaru koga su volele mnoge filmske dive od Grejs Keli do Katrin Denev i koji je kreativnost podredio ženama služeći njihovim siluetama, stavovima, životima. U scenaristički i vizuelno upečatljivom delu reditelj Bertran Bonelo je na velikom platnu demistifikovao modnog maga.

"Razgovarao sam sa Katrin Denev, prijateljicom Iva Sen Lorana. Rekla mi je da bi mu se film sigurno dopao", kaže Bonelo.

Intrigantni francuski glumac Gaspar Ulije, briljantno je na velikom platnu predočio veći deo života velikog umetnika. Iv Sen Loran nije samo poznato ime, već i složena ličnost. Komentarišući izazove sa kojima se suočio, Ulije kaže da su ga kompleksnost i raznovrsnost lika bogatog paradoksima i kontrastima podstakli da u svemu tome nađen jedinstven entitet.

"Stvarao je modu današnjice i bio zaslužan za njenu demokratizaciju", naveo je on.

Film Sen Loran bio je francuski kandidat za Oskara. Ta nacionalna kinematografija je za predstojeću dodelu Američke filmske akademije nominovana u čak sedam kategorija.

"To je dokaz da francuski sistem ne pomaže samo francusku produkciju, već i koprodukcije i celokupnu evropsku kinematografiju. Možemo biti ponosni na to što je francuska filmska produkcija centralni sistem i okosnica evropske kinematografije", navodi Žan-Pol Salom, predsednik Unifransa.

Zahvaljujući predstojećem beogradskom FEST-u, srpska publika biće u prilici da vidi čak 16 novih naslova - od savremenih, istorijskih i ratnih drama, priča iz Francuske, ali i Čečenije i Severne Afrike, do adaptacija klasične literature. Reč je o filmovima koji su svetske premijere imali u Kanu, Veneciji, Torontu, Lokranu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.