Pre 800 godina nastala je Magna Carta libertatum

U Londonu danas počinje proslava 800 godina od nastanka Velike povelje slobode (Magna carta libertatum).

U Londonu danas počinje proslava 800 godina od nastanka Velike povelje slobode (Magna carta libertatum).

Poslednja četiri originalna primerka Magna karte prvi put su danas zajedno izložena u britanskoj Nacionalnog biblioteci u Londonu gde počinje obeležavanje 800 godine od prvog engleskog ustavnog dokumenta.

Velika povelja slobode ili Magna carta libertatum je engleski ustavni dokument iz 1215. kojim je ograničena moć engleskih kraljeva, konkretno kralja Jovana bez zemlje (Džon) i ostalih vladara. Potpisana je 15. juna 1215. godine u Ranimidu, zapadno od Londona.

Velika povelja nastala je kao rezultat neslaganja između rimskog pape i kralja Jovana i njegovih barona u pogledu kraljevskih prava. Tražilo se od kralja da se odrekne određenih prava i da poštuje određenu zakonsku proceduru kao i da prihvati da kraljeva volja može biti ograničena zakonom.

Iako je povelja ograničila kraljevsku moć i u svoje 63 stavke pokrila mnoga pitanja, uglavnom je zastupala veleposedničke interese. Pitanja obuhvaćena poveljom kretala su se od prava slobodnih ljudi na suđenje i pravdu, pa sve do težina i mera, ribarskih vrša i stranih trgovaca.

Magna karta je, takođe, ograničila prava šerifa, čuvala slobode i privilegije okruga i gradova i načinila sporazum sa Krunom da se neće mešati u prava Crkve, niti da će bez pristanka krunskog saveta nametati Klevetnički danak ili bilo kakav drugi porez.

Poštovanje povelje osigurano je konačnim stavkama, koje su davale oblašćenje grupi od 25 barona da se podignu na oružje protiv kralja ukoliko se on ne bude pridržavao uslova Povelje.

Tri dana nakon usvajanja Magna karte Džon je potražio, a kasnije i dobio, papsku osudu svog dokumenta, što je četiri meseca kasnije dovelo do prvog Rata barona. I pored toga što su Povelju srednjevekovni i tjudorski vladari uglavnom ignorisali, smatra se da je značajno uticala na principe engleske ustavne slobode i da je bila model za ustave novih nezavisnih zemalja širom sveta.

Magna karta je prvi korak dugog istorijskog procesa koji je doveo do vladavine ustavnog zakona, i do današnje vladavine prava - pravne države. Iako su mnoge njene klauzale kasnije zanemarene, oborene ili prerađene, taj dokument je osnova britanskog prava, čiji je uticaj bio od presudan na kasnija dokumenta, među kojima je i američki ustav.

Magna karta je u 13. veku više puta ponovo izdata i do danas postoji 17 primeraka tih kasnijih izdanja. Petnaest je u Velikoj Britaniji, jedna u Parlamentu Australije, a jedna u Arhivi SAD.

  • 03.02.2015 13:21
    Srbija jos nije stigla taj nivo!
  • btr

    03.02.2015 08:44
    može li se gdegod kupiti ova karta, da dademo našemu imperatoru. možda poželi vladavinu prava, batu mu njegovog, lopovskog, falsifikovanog.
  • 03.02.2015 00:34
    Za to vreme u Srbiji Nemanjici ubijaju sve sto nije srpsko i pravoslavno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.