Granica je zatvorena, a KUPEK ponovo otvoren

Novu KUPEK sezonu otvorili smo pričom o zatvaranju.

Novu KUPEK sezonu otvorili smo pričom o zatvaranju. U danu kad je Mađarska i konačno zatvorila svoje granice za izbeglice pričali smo o izložbi, odnosno dokumentima koji nose naslov "Granica je zatvorena". Izložba je u subotu 12. septembra otvorena u beogradskom Muzeju afričke umetnosti, a koji dan kasnije mi smo ugostili autore.

Prošli su jeseci od poslednje onosezonske KUPEK epizode. Dugo, toplo leto je bilo pred nama baš kao i desetine hiljada izbeglica. U međuvremenu nam se druga kuća "Opservatorijum" zatvorila i KUPEK je ponovo ostao bez krova na glavom. Sudbina, šta li? Jednom izbeglice, uvek izbeglice.

Mi smo se ipak nekako snašli, iskoristili prijateljske veze sa družinom iz Centra za kulturnu dekontaminaciju i našli krov nad glavom. Nisu svi takve sreće. O njima je i ova priča.

U javnosti su se priče o azilantima prvi put pojavile pre tri do četiri godine. Prvo kao kuriozitet, a onda i kao pretnja jer je sve veći bio broj onih koji su izražavali nezadovoljstvo njihovim postojanjem i trenutnim smeštanjem u neki od prihvatnih centara - Bogovađa i Banja Koviljača. U osnovi svakog rasizma je neznanje čega je ovde na pretek, ali bilo je tu i zavisti jer su pojedinci jako dobro živeli na muci azilanata. A nisu baš svi imali za iznajmiti smeštaj, nisu svi taksisti, niti imaju kombi...

Tih dana, pre nešto više od dve godine ekipa umetnika uputila se u Bogovađu ne bi li azilantima "učinili život zanimljivijim", kako kaže Đorđe Balzamović iz ŠKART kolektiva. Koliko su u tome uspeli nismo sigurni, ali se svakako desilo obrnuto, a sve to je i predstavljeno u radu zvanom "Granica je zatvorena". Dokumenti koji su tamo predstavljeni rad su tražioca azila u Srbiji, a sve je artikulisao autorski tim: Snežana Skoko, Ivana Bogićević Leko, Luka Knežević Strika (Belgrade Raw Collective), kolektiv Škart: Đorđe Balmazović i Dragan Protić - Prota. Sa autorima ove izložbe ćakulali smo u ovom KUPEK-u. Kakva su njihova iskustva u radu sa azilantima, koliko smo sami podložni predrasudama, o čemu sanjaju, čemu se nadaju ali i o odnosu građana i države Srbije... Svega smo se pomalo dotakli i na kraju zaključili da bi ostanak azilanata mogao samo doprineti raznovrsnosti u svakom pogledu.

A da bi do toga došlo valja nam raditi i činiti sitne korake koji će dovesti do boljeg razumevanja problema i do poštovanja svega onoga što su azilanti prošli do pauze koju uglavnom sačine na ovim našim prostorima. Ovaj rad je upravo to. Korak ka razumevanju i korak ka sagledavanju nas samih kroz njihovu muku.

Sjajne goste i sjajnu priču začinili smo i sjajnom muzikom, uglavnom sa Bliskog Istoka, ali i severa Afrike. Tako smo i mi napravili mali iskorak, a na vama je da poslušate KUPEK # 131 i pridružite nam se na tom putovanju. Granica je možda zatvorena, ali za svaku zatvorenu granicu postoji rešenje. Osim u glavama. Tu granicu prvo vi sami otvarate, a na nama je da vam u tome pomognemo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.