VIDEO: 45. godina od smrti Džimija Hendriksa

Džimi Hendriks, jedan od najvećih gitarista u istoriji rok muzike, umro je pre 45 godina u Kesingtonu.
Džimi Hendriks, jedan od najvećih gitarista u istoriji rok muzike, umro je pre 45 godina u Kesingtonu.

 

Prvu gitaru, instrument koji je oblikovao njegov život i koji ga je učinio zvezdom, dobio je sa 12 godina. Svirao je po klubovima u SAD dok ga nije čuo Čas Čendler, bivši basista grupe "The Animals", koji je ponudio da mu bude menadžer i da sa njim pođe u Englesku, što je Hendriks i učinio.

Sastav "The Jimi Hendrix Experience" nastao je sredinom šezdesetih godina, koji su pored Hendriksa činili još i Noel Reding na basu i Mič Mičel na bubnjevima. Hitovi poput "Purple Haze", "Hey Joe" i "The Wind Cries Mary" i drugi napravili su od Hendriksa zvezdu u Engleskoj, a izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od gitarske zvezde svetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao milione albuma.

Hendriks je publiku privlačio ne samo odličnom svirkom nego i performansima, od kojih je najpoznatiji sviranje gitare zubima. Svoju zvezdu u Holivodu dobio je 1994. godine, a u američku Rock'n'roll kuću slavnih i britansku muzičku kuću slavnih uveden je 2005. godine, a iste godine časopis Rolling Stone ga je postavio na prvo mesto liste "100 najvećih gitarista svih vremena".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.