U potrazi za snovima

Nije se KUPEK nikad rukovodio nagradama, ili barem retko kad je neka nagrada bila motiv za pozivanje nagrađenog ili nagrađene u emisiju.
Nije se KUPEK nikad rukovodio nagradama, ili barem retko kad je neka nagrada bila motiv za pozivanje nagrađenog ili nagrađene u emisiju.

Tako to nije bio slučaj ni sa Mladenom Mitrovićem, režiserom fima "U potrazi za snovima" koji je dobio nagradu publike na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu. Mladen je pozvan jer je u neku ruku fenomen i to na više nivoa, a napravio je i zaista fenomenalan film, dokumentarni film koji traje čak dva i po sata.

KUPEK voli entuzijaste, a Mladen je svakako jedan od nas. Pet godina snimati film i to na 12 lokacija, četiri kontinenta, a pri tom nemati ni blizu zatvorenu finansijsku konstrukciju je više od entuzijazma. Možemo reći da je to, u neku ruku, i skidanje prokletstva, u Mladenovom slučaju.

Daleke 1987. godine Mladen je snimio svoj diplomski rad. U filmu "Haustorče" okupio je 11 pionira iz sarajevske osnovne škole "Bratstvo i jedinstvo", dao im uloge nekih svojih poznanika iz detinjstva i više nego uspešno diplomirao. U međuvremenu, heroji njegovog filma su se razbežali, neki su bili ranjeni, nekima su poginuli roditelji i, ukratko, doživeli su sudbinu hiljada nekadašnjih pionira i omladinaca. Doživeli su sudbinu bratstva i jedinstva, a Mladen? Mladen kao da se zakucao u tom vremenu, snimio je još par filmova i onda muk. Nakon više od 20 godina skinuo je i to prokletstvo i to teško opisivim trudom. Svakog ponaosob Mladen posećuje, snima i kroz suludi splet okolnosti i sreće dovlači ih u Sarajevo, u grad svog detinjstva o čemu smo utrošili poprilično vremena pričajući sa Mladenom.

Ovo je priča o Sarajevu, o izbeglištvu, o prošlim i novim životima, ovo je priča o bratstvu i jedinstvu, ali pre svega ovo je priča o detinjstvu koje je prekinuto ratnim okolnostima i koje je ponovo pronađeno više od 20 godina kasnije. Deo tog detinjstva bio je i Mladen, i logično je bilo da ih on i vrati u u Sarajevo, u nekadašnju školu "Bratstvo i jedinstvo", na Željin stadion...

Kakvi su dalji planovi sa ovim filmom, kad će ga i vansarajevska raja moći videti, kako se u sve uklapa Jadranka Stojaković, ali i Ćiro Blažević, ko voli Želju, a ko FK Sarajevo... Milion zašto i kako i milion odgovora u KUPEK-u # 132 ponudio nam je upravo Mladen Mitrović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.