Jovan Ginić najbolji glumac Sarajevo film festivala, najbolji film "Kos kos kupina"

Nagrada "Srce Sarajeva" za najbolji film pripala je filmu "Kos kos kupina" Gruzijke Elene Naverijani, dok je za najboljeg reditelja proglašen Ukrajinac Filip Sotničenko za film "La Palisiada".
"Srce Sarajeva" za najbolju glumicu uručeno je Ekaterine Čavlešvili za "Kos kos kupina", dok je za najboljeg glumca proiglašen Jovan Ginić u "Lost Country" (Izgubljena zemlja).
Članovi žirija - glumci Mija Vasikovska, Zlatko Burić i Danica Ćurčić, reditelj Juraj Lerotić i filmski poslenik Džoš Sigel ocenili su da je Čavlešvili, između ostalog, ostvarila "stoičku i senzualnu" ulogu.
"Hvala (Perišiću) što mi je pružio veliko poverenje. Svaka nagrada mi posebno znači. Daje mi dodatni motiv da ostanem u ovom ludom, ali prelepom svetu filma", proučio je mladi Ginić.
 
Žiri takmičarskog programa - Dokumentarni film, Iva Dimitrova, Niklas Engstrom i Peter Kerekes, dodelio je "Srce Sarajeva" dugometražnom ostvarenju "Flašaroši" Nemanje Vojinovića, dok je najbolji kratki dokumentarni film "Valerija" Sare Jurinčić.
 
Nagrada za ljudska prava u kategoriji dokumentarnog filma pripala je ostvarenju "Silence of Reason" Kumjane Novakove, koja je nagradu posvetila "svakoj ženi koja je doživela bilo koju vrstu nasilja".
 
Posebna nagrada za postizanje rodne ravnopravnosti pripala je filmu "De Facto" Selme Doborac, odlučio je žiri u kome su bili Džej Van Hoj, Našen Modli i Mila Šlingeman.
 
"Srce Sarajeva" za najbolji kratki film pripalo je delu "27" autorke Flore Ane Bude, odlučio je žiri u kome su bili Balaš Turaj, Nina Rodrigez i Vim Vanaker.
 
Direktor Sarajevo film festivala Jovan Marjanović je uručio "Počasno Srce Sarajeva" rediteljki Lin Remzi, istakavši da je njena jedistvena sposobnost da osmisli priče koje dolaze duboko iz ljudskog iskustva "više nego izvanredna".
 
"Autorka filmova, poput Ratcatcher, Mavern Callar i We Need To Talk About Kevin, je talenat koji je u stanju uhvatiti sirove emocije i složenost ljudskih odnosa", dodao je Marjanović.
 
SFF je počeo 11. avgusta i trebalo je da bude završen 18. avgusta, ali u sredu nije bilo projekcija, usled Dana žalosti zbog zločina u Gradačcu, pa su odloženi filmovi prebačeni za 19. avgust.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.