Klimatske aktivistkinje koje su supom gađale delo Van Goga proglašene krivim

Dve klimatske aktivistkinje iz organizacije "Samo zaustavi naftu", koje su 2022. gađale supom iz konzerve sliku Vinsenta van Goga "Suncokreti" u Nacionalnoj galeriji u Londonu, proglašene su krivim.
Klimatske aktivistkinje koje su supom gađale delo Van Goga proglašene krivim
Foto: Pixabay
One su proglašene krivim za krivično delo nanošenja štete.
 
Ana Holand i Fibi Plamer, koje sada obe imaju 22 godine, bacile su konzerve Hajnc supe od paradajza na umetničko delo, što je dovelo do optužbi za oštećenje rama slike, preneo je Rojters.
Neprocenjivo platno, jedna od pet verzija izloženih u muzejima i galerijama širom sveta, nije oštećeno i kasnije je ponovo izloženo.
 
Aktivisti iz organizacije "Samo zaustavi naftu" organizovali su nekoliko upečatljivih protesta poslednjih godina, uključujući ometanje sportskih događaja, pozorišnih predstava i drumskog saobraćaja.
Ranije ovog meseca pet aktivista ove organizacije, uključujući osnivača Rodžera Halama, osuđeno je na najmanje četiri godine zatvora zbog zavere da se blokira londonski auto-put M25, što su najduže kazne ikada izrečene za nenasilne proteste u Britaniji.
 
Dvema devojkama koje su polile sliku supom presuda će biti izrečena 27. septembra, preneo je BBC.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost