Hteo da proda plagijat Da Vinčijeve slike za 1,3 miliona evra, no falsifikat nije bezvredan

Španska policija uhapsila je muškarca zbog sumnje da je planirao da proda plagijat slike Leonarda da Vinčija za 1,3 miliona evra u Italiji.
Hteo da proda plagijat Da Vinčijeve slike za 1,3 miliona evra, no falsifikat nije bezvredan
Foto: Pixabay
Iako je neimenovani muškarac imao izvoznu dozvolu za sliku, za koju je tvrdio da je Da Vinčijev portret italijanskog aristokrate i vojnog komandanta Đana Đakoma Trivulcija, dokument je istekao, što je navelo carinike na graničnom prelazu Modane da kontaktiraju špansku policiju.
 
Prema izvoznoj dozvoli, koja inače pravno gledano ne predstavlja garanciju autentičnosti, delo koje je trebalo da bude prodato u Milanu, naslikao je Leonardo da Vinči i vredi 1,3 miliona evra, preneo je Guardian.
Nakon što su u julu 2022. primili upozorenje, službenici španske nacionalne policije otputovali su na francusku granicu da povrate sliku, koja je potom poslata u Madrid na stručnu analizu.
 
Ispostavilo se da je reč o falsifikatu, nastalom s početka dvadesetog veka, verovatno sa namernom da se proda kao original. Ipak, nije ni potpuno bezvredan, budući da mu je procenjena vrednost između 3.000 i 5.000 evra.
Portparolka policijskih snaga potvrdila je da je Španac u 40-im godinama uhapšen u Madridu u vezi sa tim slučajem.
 
"Licenca je korišćena kao sredstvo za tvrdnju da je slika originalna. Kada je postalo očigledno da je dozvola istekla, slika je zaplenjena i otvorena je istraga. Čim je istraga utvrdila da se radi o navodnom švercu, izvršeno je hapšenje", rekla je ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.