Izabrana komisija koja odlučuje o srpskom kandidatu za Oskara: U njoj i Branislav Lečić

Filmski centar Srbije uputio je poziv domaćim producentima da do 30. avgusta prijave film za izbor srpskog kandidata za Oskara.

Izabrana je i sedmočlana komisija koja će doneti odluku o domaćem kandidatu u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award) za 2024. godinu, prenose Južne vesti.

FCS je na osnovu Uputstva o izboru srpskog kandidata za nagradu "Oscar" Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, uputio poziv za prijave filmova (igrani, dokumentarni, animirani – preko 40 minuta) za izbor srpskog kandidata za 97. dodelu nagrade Američke akademije filmske umetnosti i nauke – Oskar.
 
"Producent je dužan da u okviru aplikacionog paketa dostavi odgovarajuću kopiјu prijavljenog filma, kako bi Selekciona komisija pogledala sve prijavljene filmove", naveo je FCS u pozivu.
Na sednici Upravnog odbora Filmskog centra Srbije odabrana je sedmočlana Komisija koja će u narednom periodu izabrati koji naš film zavrđuje pažnju Holivuda, pišu Južne vesti.
 
Komisiju čine Dimče Stojanovski, producent, direktor fotografije i reditelj, reditelj Darko Bajić, Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije, filmski kritičar Božidar Zečević, glumac Branislav Lečić, scenarista Đorđe Milosavljević i Dejan Dabić, filmski kritičar i reditelj.
 
Prošle godine srpski kandidat za ovu prestižnu nagradu bio je film "Što se bore misli moje" reditelja Milorada Milinkovića, što je izazvalo kontroverze i kritike jer su ispali filmovi koji su imali međunarodne nagrade i bili zapaženi kod kritike, a među kojima je bio i film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule", podseća N1.
  • Nik

    14.08.2024 21:56
    Free
    Ahahahahahaha
    Lekić, Telekom Lućić i Vučić
  • kera

    14.08.2024 21:43
    @pera
    Ti očiglednp nisi svestan koliko je u Holivudu jaka cancel kultura. Sve i da nije kriv, i da pošalju najbolji film, neće imati šanse, jer naši mazgovi ne kontaju kako oni tamo woke mazgovi razmišljaju.
  • Милан НС

    14.08.2024 19:54
    Могли су, барем реда ради, ставити и неку жену у комисију кад су им већ уста пуна полне равноправности.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Pronađen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Portret bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ukraden iz luksuznog hotela u Otavi, lociran je u Italiji i biće vraćen kasnije ovog meseca, saopštile su kanadske vlasti.